La secretària d’estat d’Igualtat: “El feminisme ha sigut sempre un moviment per la pau”

Ángela Rodríguez defensa que a Espanya hi ha manifestacions masclistes que conviuen amb algunes fites feministes, com els permisos de paternitat i maternitat o les escoles infantils

08.03.2022 | Entrevista LNM Ángela Rodríguez

“El feminisme ha sigut sempre un moviment per la pau. Les dones han apostat per la pau, per les desescalades bèl·liques, en moments històrics crucials”. Amb aquesta afirmació, la secretària d’estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, en la invitació a la reflexió en el Dia Internacional de les Dones i amb el conflicte armat d’Ucraïna en el rerefons d’aquesta efemèride internacional.

Rodríguez, que ha participat en Les notícies del matí, ha recordat que un dels principis del feminisme és la no-violència i que en les guerres més importants al llarg de la història, les dones han tingut un paper que ha qualificat de “fonamental”.

Aquesta no era l'única valoració que la secretària d’Estat d’Igualtat feia amb la perspectiva del temps. Per a Ángela Rodríguez, a Espanya queden encara manifestacions masclistes, però al mateix temps, cada vegada hi ha més avanços dels moviments feministes. “Conviuen el masclisme i el feminisme”, apuntava.

“Hi ha mostres de masclisme quotidianes, les dones han de fer dobles o triples jornades laborals, treballant dins i fora de casa si s’encarreguen de les cures de fills o pares, tenen treballs més precaris, però al mateix temps el feminisme ja està succeint”, defensava la secretària d’estat d’Igualtat.

“Ningú no podria imaginar-se aquest país sense alguns dels avanços que ha aconseguit la lluita pel feminisme, com ara els permisos de paternitat i maternitat, les escoles de zero a tres anys, el matrimoni igualitari...”, reflexionava Ángela Rodríguez durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

No obstant això, la responsable d’Igualtat ha assegurat que un dels majors reptes que ha d’abordar la igualtat és el de la violència masclista, a la que s’ha referit en Les notícies del matí com a “la mostra més dura i més salvatge de la desigualtat que patim homes i dones”.

Rodríguez ha recordat que enguany ja han mort assassinades sis dones a Espanya i quatre menors han quedat orfes, unes morts que evidencien, des del seu punt de vista, “la desigualtat que en termes culturals o econòmics continua registrant Espanya”.

Més de 20.000 milions per a polítiques públiques

Per a erradicar-la, la secretària d’estat d’Igualtat ha defensat l’aprovació, aquest dimarts del Pla Estratègic d'Igualtat d'Oportunitats 2022-2025, que aprova aquest dimarts el Consell de Ministres i que, segons ha anunciat Ángela Rodríguez en À Punt, consigna més de 20.000 milions d’euros per a polítiques públiques de lluita contra la violència de gènere.

La responsable d’Igualtat ha defensat la necessitat d’implantar polítiques públiques per a posar fi a les desigualtats i evitar les discriminacions cap a les dones. Discriminacions que, des del seu parer, passen perquè moltes dones encara no vegen garantit el dret a l’avortament en el sistema sanitari públic.  

“La majoria d’avortaments són extrahospitalaris, en centres privats, més del 80%. És preocupant”, advertia. “El que cal fer és que siga un servei que forme part de la cartera de serveis del sistema sanitari”, remarcava la secretària d’estat d’Igualtat. 

També et pot interessar

stats