Sanitat reuneix les autonomies per a abordar el dèficit de metges d'atenció primària de l'estiu
El PP avança que demanarà "responsabilitat" a la ministra i ella recorda que la competència de recursos humans està en les comunitats autònomes
La ministra de Sanitat, Mónica García, aborda este dimecres amb les comunitats autònomes com serà la cobertura de les consultes de medicina familiar i comunitària en les pròximes setmanes, per a fer front al previsible dèficit de professionals sanitaris durant l'estiu. En un ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), està previst estudiar els diferents plans d'estiu de les conselleries.
L'esmentat dèficit es deu al fet que la pandèmia de covid va endarrerir el període de pràctiques dels especialistes en formació durant l'any 2020. En lloc de començar al juny, com és habitual, ho van fer al setembre. Eixe canvi s'ha arrossegat fins ara, ja que durant l'estiu, Sanitat disposa d'una promoció menys d'especialistes de les diferents categories. No obstant això, alhora coexistiran dos promocions d'especialistes en formació de quart any. Així mateix, l'estiu que ve, coincidiran dues promocions de quint any, en les especialitats que tinguen eixa duració.
L'àmbit on la situació és més complicada, com ha sigut habitual en els últims anys, és el de la medicina familiar i comunitària, especialment en la pràctica en atenció primària.
El ministeri va donar 48 hores per a preparar els plans d'estiu
En realitat, este tema ocupa el segon punt de l'ordre del dia de la trobada. El primer es tracta simplement de l'aprovació de l'acta de l'anterior reunió del CISNS. García va convocar esta trobada el divendres 24 de maig i va donar als governs autonòmics un termini de 48 hores perquè enviaren els seus plans d'estiu al Ministeri.
La ministra de Sanitat assegurava fa uns dies que hi havia "molta irregularitat" entre cada govern en aquest sentit. Sobre l'elaboració dels plans va dir que els "havien de tindre elaborats, perquè el que ocorre amb els professionals durant els estius no és nou" i ho va comparar amb les epidèmies de grip a l'hivern. "Hem de tindre un Sistema Nacional de Salut preparat per als moments en els quals els professionals gaudim de les vacances", va assenyalar.
García ha assenyalat que hi ha governs autonòmics que sí que han planificat i fet un treball previ perquè els residents d'atenció primària que acabaran al setembre pogueren exercir l'assistència sanitària de manera planificada, i per tant "tindran menys problemes". "Hi ha comunitats que han fet el seu treball, la seua planificació i que no tindran un estiu diferent del que han tingut abans", ha recalcat.
El PP demana "responsabilitat" a la ministra i ella recorda les competències
Diversos titulars de la cartera de sanitat del Partit Popular han anunciat que demanaran "responsabilitat" a la ministra per abordar la falta de professionals sanitaris, entre ells el conseller valencià de Sanitat, Marciano Gómez, la consellera de la Comunitat de Madrid, Fàtima Matute i la consellera de Salut i Polítiques Socials del govern de La Rioja, María Martín. No obstant això, tal com ha assenyalat en diferents ocasions la ministra de Sanitat, la gestió dels recursos humans és una competència exclusiva de les comunitats autònomes.
En una carta que va enviar als consellers del PP el passat 24 de maig, on els confirmava la celebració d'este consell extraordinari, la ministra va recordar que esta realitat és "coneguda" des de fa quatre anys i, per això, des del Ministeri de Sanitat s'entén que les institucions competents en la gestió dels professionals "han tingut temps per a realitzar la planificació adequada", i de posar en marxa les mesures idònies per a dur a terme l'assistència sanitària durant l'estiu, "garantint la conclusió del període formatiu dels futurs professionals en la seua especialitat".
En este sentit, el ministeri ha recordat que "no és la seua competència directa" gestionar la situació, si bé es mostra disposat a ajudar tant en la planificació com en la cerca de solucions eficaces "per a assegurar el correcte funcionament del sistema sanitari".
A més, han recordat que hi ha propostes rebudes que no es poden abordar dins del marc legal existent, "ja que es vulnerarien els processos correctes de formació sanitària especialitzada dels metges interns residents". Per això, el ministeri ha assegurat que es faran "dins del marc de la legislació vigent i de la correcta formació dels residents", als quals durant la pandèmia se'ls va demanar "un esforç extraordinari que va marcar l'inici de la seua formació". Es tracta, en concret, de la contractació de professionals sense especialitat, de la contractació com a personal especialista de professionals en període formatiu, acabant de facto l'especialitat amb antelació, i la ubicació sense supervisió presencial assignada de metges interns residents de quart any en centres on no hi haguera altres professionals.
En el conjunt d'Espanya, els residents de quart any suposen el 7,2% de la plantilla de medicina familiar i comunitària. El ministeri espera poder disposar del el 100% d'estos professionals durant tot l'estiu, ja que "no hauria de suposar un minvament en la planificació estival en un context d'adequació de plantilles a la demanda de la ciutadania", segons el mateix ministeri.