Sanitat preveu el pic de grip i covid d'ací a dues o tres setmanes

El conseller Marciano Gómez reunirà d'urgència la cúpula d'atenció hospitalària i no es descarta recuperar la mascareta en aquests centres en vista a l'escalada de contagis

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, es vacuna de grip i covid en un ambulatori
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, es vacuna de grip i covid en un ambulatori / Rober Solsona (Europa Press)

Poca població vacunada i cada vegada més incidència en els contagis dels virus respiratoris propis de l'hivern, principalment grip i covid. En aquest escenari la Conselleria de Sanitat es posa com a meta accelerar el ritme d'administració de dosis en una campanya que, per ara, queda lluny de les previsions inicials. Les xifres, amb vora 1,25 milions de persones vacunades de grip i 760.000 de covid, segons el balanç conegut aquest dimarts mateix, encara dista dels objectius que s'havia fixat enguany el departament liderat per Marciano Gómez. El conseller, que ha acudit a un ambulatori per a rebre una punxada en cada braç i immunitzar-se dels dos virus, ha optat per predicar amb l'exemple mentre cridava a la societat valenciana perquè repetisca el gest, si encara no ho ha fet, i ha defensat la vacunació com la "millor manera de protegir-se" tant a un mateix com a l'entorn davant l'escalada de contagis que patim actualment.

Sanitat ha confirmat que estem en ple ascens cap al pic en l'onada de desembre. Segons les dades del Sistema de Vigilància d'Infeccions Respiratòries Greus (SiVIRA) la Comunitat Valenciana, com pràcticament la resta d'Espanya, es troba immersa en un moment d'increment accelerat de casos de grip i covid. En a penes un mes la incidència acumulada per cada 100.000 habitants s'ha duplicat, en passar de 811 a 1.500 infeccions registrades en els serveis d'atenció primària, mentre que la taxa d'hospitalitzacions s'ha incrementat quatre punts, fins al 21,3%.

Les estimacions de les autoritats sanitàries apunten que el nivell màxim de contagis s'assolirà d'ací a dues o tres setmanes, en la segona quinzena de gener, i han insistit que cal incrementar la cobertura vacunal de la població. El conseller Gómez, tot i això, ha garantit que el sistema no està patint "cap mena de col·lapse", ni en hospitalitzacions ni en cures intensives, i que és "perfectament" capaç d'assumir els pacients que arriben. I per a evitar que la situació es desborde s'adoptaran "mesures especials", per exemple habilitar llits en centres sociosanitaris i concertar ingressos amb hospitals privats si fora necessari.

El màxim responsable de la sanitat valenciana ha recordat que les infeccions respiratòries tenen un comportament cíclic, perquè pugen amb l'arribada del fred i amb l'augment del contacte social —com ocorre en les vacances de Nadal. Es calcula que cap al 22 de gener podrà iniciar-se la corba de descens. Amb tot, ha assenyalat que "com cada any quan s'arriba al pic, és una cosa puntual tindre algun pacient en la porta d'Urgències" a l'espera de poder ser ingressat.

De moment, per a aquest dimecres, el conseller ha citat a una reunió d'urgència a la Direcció General d'Atenció Hospitalària i el coordinador sociosanitari, amb l'objectiu de definir les mesures de reforç que s'adoptaran. Es tracta d'"intentar habilitar els mitjans necessaris per a poder assumir amb total tranquil·litat i qualitat als pacients que vinguen" i evitar, així, el "col·lapse estacional" que ocorre "any rere any", ha explicat Gómez. Una de les restriccions que estarà damunt la taula és la possible recuperació de la mascareta obligatòria per a accedir als hospitals, si així ho aconsellen des de Salut Pública.

També et pot interessar

stats