Quines mesures cal prendre contra la covid aquest 2024?

La Comunitat Valenciana presenta en aquests moments la incidència més alta de tot l'Estat espanyol i es calcula que el pic podria arribar en dues o tres setmanes

Mesures per a matindre a ratlla la covid amb l'arribada del fred / Imatge d'arxiu

Aquest Nadal és molt diferent dels que es van viure els dos anys posteriors a l’esclat de la pandèmia de coronavirus. Però encara que les vacunes han aconseguit normalitzar significativament la situació, el virus continua escampant-se al carrer. Per això, les veus expertes recomanen prendre mesures per a mantindre’l a ratlla aquest inici del 2024, ara que finalment ha arribat el fred.

Actualment, la Comunitat Valenciana registra la incidència més alta de tot l’Estat espanyol, especialment en comarques com la Safor i la Costera. Salvador Peiró, investigador de Fisabio Salut Pública, detalla que són els menors de quatre anys els que presenten una incidència més alta en aquests moments, amb “unes taxes disparades”. Però aclareix que, en general, estem vivint "una situació relativament normal".

L'expert apunta que en aquestes altures només és necessari que es facen la prova tres grups de risc: els xiquets molt menuts, de menys d'un any, ja que per al virus sincicial sí que hi ha un tractament específic; els majors de huitanta anys, i els immunodeprimits.

Per a la resta, llança la recomanació general que s’ha fet fins ara. “La gent que tinga símptomes, que porte la mascareta posada i que evite ajuntar-se amb altres persones, sobretot si són vulnerables o tenen més probabilitat de desenvolupar covid greu”, apunta l'investigador.

A més, Peiró recomana evitar els centres sanitaris si experimentem símptomes menors. "En aquests moments els hospitals i centres de salut estan plens de gent que tus i esternuda. Així és que val més evitar-los". Segons diu l'expert, si no és una urgència, el més aconsellable és solucionar el problema per una altra via, com per exemple, a través d'una consulta telefònica. "Però, per descomptat, si és necessari anar-hi, s'hi va", aclareix.

A l'últim, Peiró preveu que el pic màxim arribarà en dues o tres setmanes i que, des d'aquest moment, cada vegada causarà menys problemes.

Ara la clau és prendre les mesures de prevenció i aïllar-se en cas de donar positiu, per a contagiar al menys possible. Perquè tots i totes tenim dret a gaudir de les festes però –sempre– amb coneixement.

També et pot interessar

stats