Sanitat mantindrà la mascareta obligatòria en centres sanitaris fins que els contagis caiguen almenys tres setmanes seguides

El conseller Marciano Gómez assegura que la Comunitat Valenciana està encara "en situació d'estancament" i que la decisió es prendrà seguint el criteri dels tècnics de Salut Pública

La mascareta continuarà sent obligatòria en els centres sanitaris
La mascareta continuarà sent obligatòria en els centres sanitaris / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat podria decidir llevar l'obligatorietat de les mascaretes en els centres de salut, hospitals i residències valencianes quan hi haja com a mínim tres o quatre setmanes successives de baixada en la incidència de les infeccions respiratòries agudes (IRA). Una decisió que, en tot cas, tindrà sempre l'aval i assessorament dels serveis de medicina preventiva i dels tècnics de salut pública.

Així ho ha avançat aquest dimecres el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, després de presentar el balanç de l'activitat de donació i trasplantaments d'òrgans en la Comunitat Valenciana el 2023. En declaracions als mitjans, ha subratllat que la reducció de contagis de grip, covid-19 i bronquiolitis registrada fins ara indica, des del seu punt de vista, que estem "en una situació d'estancament, no de baixada".

En aquest context, Sanitat començarà a plantejar-se l'eliminació de la mascareta obligatòria en espais sanitaris i sociosanitaris "si tenim tres o quatre setmanes seguides de baixada". Perquè les xifres d'incidència, ha remarcat, continuen en llindars molt elevats, per damunt del miler de casos per cada 100.000 habitants. El paràmetre, que en el pic de l'onada ha arribat a 1.501 contagis, ara ha retrocedit fins a 1.297, vora 300 punts per damunt de la mitjana estatal.

El conseller Gómez ha subratllat que li sembla "clau" que qualsevol decisió que s'adopte respecte a la gestió de polítiques i directrius de salut pública es faça amb l'assessorament dels serveis de medicina preventiva dels hospitals i dels tècnics en la matèria. Pel que fa a l'estratègia de gestió sanitària, ha indicat que continuaran mantenint les mateixes normes fins que no es veja "una relaxació global" en els espais hospitalaris. "Les mesures que estem prenent, juntament amb la discreta reducció de les infeccions respiratòries agudes, afavoreixen la reducció de la pressió en els hospitals. Seguirem així fins que la normalitat, la fluïdesa, siga absoluta", ha afirmat.

En aquest punt, ha recordat que la proposta que la Comunitat Valenciana va exposar en el Consell Interterritorial de Salut convocat pel Ministeri de Sanitat dilluns va ser que cada autonomia, en funció de la incidència que presente, puga decidir sobre l'actuació dels mecanismes preventius de salut pública, com la vacunació o les mascaretes. Marciano Gómez ha agraït la bona resposta ciutadana quan la conselleria va obrir la possibilitat de vacunar-se contra la grip o la covid-19 sense demanar cita en els centres de salut, cosa que han fet ja 120.000 valencians i valencianes.

De cara als pròxims dies, Sanitat preveu mantindre el pla de contingència que va estipular-se el 9 d'octubre i que va reforçar-se el 3 de gener, pel creixement exponencial de les infeccions víriques —que va arribar a triplicar-se— i l'augment de la pressió assistencial en els hospitals.

En aquest moment "continuem tenint una certa tensió a les portes d'urgència dels hospitals, més exacerbada en els que estan en obres" com el Clínic o el de la Vila Joiosa. Sols en aquests casos puntuals s'ha començat a derivar algun pacient a hospitals privats. Per tant, i de moment, la mascareta es manté obligatòria per a personal sanitari i pacients en ambulatoris i hospitals; i recomanable als centres educatius quan alumnat o personal docent presente símptomes lleus.

També et pot interessar

stats