Sanitat implanta l'ús obligatori de la mascareta en hospitals i centres de salut valencians

La conselleria adopta la mesura pel repunt d'infeccions respiratòries a la Comunitat Valenciana, amb una incidència de 1.501 casos per cada 100.000 habitants

Ús obligatori de la mascareta en hospitals i centres de salut / À Punt NTC

La mascareta obligatòria torna a cobrar protagonisme. La Conselleria de Sanitat ha activat el protocol preventiu d'ús pel repunt de casos d'infeccions respiratòries a la Comunitat Valenciana, fonamentalment grip, en les últimes setmanes. Així, ha remés a tots els departaments de salut una instrucció de la Direcció General de Salut Pública que estableix l'obligatorietat de portar mascaretes per a entrar en els centres sanitaris (ambulatoris i hospitals), així com els sociosanitaris. El departament liderat per Marciano Gómez ha optat per activar preventivament aquesta mesura per l'escalada recent en la incidència acumulada dels virus respiratoris, que se situava en l'última setmana de 2023 en una taxa de 1.501 casos per 100.000 habitants, molt per damunt de la mitjana estatal (909). Les veus expertes coincideixen, a més, que l'escalada encara no ha arribat al pic màxim, que s'espera d'ací a dues o tres setmanes.

Amb aquestes xifres, l'autonomia valenciana s'ha convertit en la primera de tot el país, junt amb Catalunya, a recuperar de nou la mascareta per a tractar de frenar l'espiral vírica i evitar el col·lapse dels centres sanitaris.

L'esmentada instrucció indica que l'Orde SND/776/2023 del Ministeri de Sanitat va declarar la fi de l'obligatorietat de l'ús generalitzat de les mascaretes en els centres sanitaris l'estiu passat i especifica les situacions en què calia reforçar-ne l'ús. En aquest sentit, tenint en compte la incidència d'infeccions respiratòries a la Comunitat Valenciana, es considera pertinent establir l'obligatorietat de l'ús de màscares en centres sanitaris i sociosanitaris en les següents situacions:

  • Persones simptomàtiques quan estiguen en espais compartits
  • Professionals que atenen casos simptomàtics
  • Persones que treballen en unitats de vigilància intensiva i unitats amb pacients vulnerables
  • En les urgències hospitalàries o d'atenció primària
  • En els llocs on es concentren pacients i familiars (sales d'espera d'atenció primària, de consultes hospitalàries…)

Així mateix, la instrucció capacita les gerències dels departaments de salut, d'acord amb els seus protocols i les recomanacions dels serveis de Medicina Preventiva, per a establir l'ús obligatori addicional en la resta de les situacions que generalment estan destinades a la protecció de les persones amb consideració de risc. Una decisió que podran adoptar en funció de la situació epidemiològica i de les característiques estructurals i funcionals particulars dels centres dependents.

D'altra banda, Sanitat recorda que, tal com va anunciar dijous el conseller Marciano Gómez, els centres de salut administraran a partir del pròxim dilluns les dosis de les vacunes contra la grip i la covid-19 sense necessitat de cita prèvia.

Mazón anima a vacunar-se per a evitar més propagació

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha alertat que les malalties respiratòries a la Comunitat Valenciana s'han triplicat en una setmana i la taxa està “bastant per damunt” de la mitjana espanyola, i ha fet una crida a la vacunació per a evitar la propagació. Mazón ha explicat que han autoritzat els gerents de salut dels diferents departaments a “prendre mesures, fins i tot addicionals, si hi ha alguns departaments o algunes comarques on repunte un poc més”. Igualment, ha indicat que estan reforçant l'atenció domiciliària per a “previndre” i reprogramant operacions menors “per a poder gestionar espais”.

Així mateix, ha emfatitzat que des de dilluns no serà necessària la cita prèvia per a vacunar-se, per la qual cosa ha fet una crida a la vacunació per a “cuidar la salut de tots”. “És qüestió de tots i crec que és molt important que ens ho prenguem seriosament”, ha sostingut, amb l'objectiu d'evitar més propagació i protegir altres persones.

També et pot interessar

stats