La cobertura de personal en 70 centres sanitaris i l'obertura de 54 centres auxiliars este estiu està en risc

El ministeri ha donat llum verda perquè els MIR de l'últim any puguen cobrir les vacances sempre que estiguen supervisats

Imatge d'arxiu d'una sanitària / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de juny 2024 - 15:17 Actualitzat: 07 de juny 2024 - 08:01

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, adverteix que el dèficit de metges per a este estiu posa en risc 54 centres auxiliars i la cobertura de personal en 70 centres. Ho ha dit en el marc de la reunió extraordinària de la ministra de Sanitat amb les comunitats autònomes. Finalment, el ministeri ha donat llum verda perquè els MIR de l'últim any puguen cobrir les vacances, sempre que estiguen supervisats.

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han abordat este dimecres en una reunió d'urgència del Consell Interterritorial de Salut la falta de metges i metgesses de cara a l'estiu en atenció primària. Un problema molt greu i recurrent cada any, però que, en paraules del conseller valencià Marciano Gómez, enguany podria ser fins i tot pitjor que altres. En la cita, convocada de manera telemàtica, ha quedat palés l'enfrontament entre el govern espanyol, representat per la ministra Mónica García, i els representants de Sanitat dels governs autonòmics del PP.

Alguns dels consellers populars han mostrat descontent pel que consideren un "menyspreu" de la responsable estatal de la Sanitat i li han exigit que deixe de ficar-se en competències que són exclusivament autonòmiques. El castellanolleonés Alejandro Vázquez ha verbalitzat en nom de tots este malestar i ha denunciat que, des que va prendre possessió del càrrec de conseller de Sanitat, ni Mónica García ni cap dels cinc antecessors en el Ministeri ha trobat cap solució a l'escassetat de metges de família en el Sistema Nacional de Salut, que el PP xifra en uns 2.300.

Una situació que s'agreuja en període estival, quan els professionals sanitaris agafen vacances. Enguany, quan s'han quedat un màxim de places MIR en medicina familiar sense cobrir, "serà pitjor", vaticinen els executius autonòmics. I a això "cal afegir les possibles incidències que puguen sorgir".

Tradicionalment, les suplències d'estiu les fan els MIR que acaben la formació al maig. Però enguany toquen els llicenciats del 2020, als quals la covid va obligar a endarrerir la residència tres mesos i que, per tant, acaben la formació al setembre. Es tracta d'una circumstància excepcional que afectarà la plantilla sanitària en la majoria de les comunitats autònomes.

"Hui la ministra, en el consell interterritorial, ha reconegut que poden haver-hi consultoris auxiliars que es queden sense personal facultatiu, així com portes d'urgències on hi haja menys metges", ha explicat Gómez.

La solució passa per permetre als MIR cobrir les baixes, una possibilitat que aprova el col·legi mèdic. Després d'una tensa reunió per videoconferència, finalment el ministeri ha acceptat estudiar l'encaix legal d'eixa possibilitat. "La competència del Ministeri de Sanitat és que es complisca la legislació i que la formació dels nostres residents siga de qualitat i que no siguen utilitzats com a mà d'obra barata", ha resumit la ministra García.

Tot i això, altres propostes, com la convalidació massiva de titulacions sanitàries estrangeres, han quedat totalment descartades

També et pot interessar

stats