Repunten un 17% les denúncies per violència masclista en els jutjats valencians durant el primer trimestre

També creixen un 27% les sentències condemnatòries i la suspensió del règim de visites dels agressors als fills

El CGPJ ha constatat tant un increment de les denúncies com de les víctimes
El CGPJ ha constatat tant un increment de les denúncies com de les víctimes / À Punt NTC

Els jutjats amb competències en violència sobre la dona de la Comunitat Valenciana van rebre durant el primer trimestre d'enguany 7.212 denúncies, un 17,3% més que les del mateix període de l’any passat. A més de les denúncies, també es va incrementar la xifra de víctimes. N'hi va haver 6.795, un 18,4% més que l’any anterior. Són algunes de les dades de l'informe publicat aquest dilluns per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que evidencien la realitat d’aquesta violència al nostre territori.

La Comunitat Valenciana té la tercera taxa de violència de gènere per cada 10.000 dones més alta d'Espanya, un 25,6, enfront del 22,2 de la registrada entre gener i març de l'any passat. Només la superen Múrcia (26,4) i les Balears (26). Totes aquestes xifres estan per damunt de la mitjana espanyola, situada en el 18,4.

El nombre de renúncies, és a dir, aquells casos en què les víctimes s'acullen a la dispensa de declarar com a testimonis contra els seus presumptes maltractadors, ha crescut un 21,2%. En el primer trimestre del passat any n'hi va haver 684 i enguany, 829.

Pel que fa a les vies de denúncia, de les 7.212 denúncies registrades durant el primer trimestre, la majoria (4.654) les van presentar les mateixes víctimes davant de les forces de seguretat o en els jutjats. La segona via de denúncia més freqüent, en quasi un miler de casos, derivaven de la intervenció directa dels cossos policials.

798 denúncies per violència de gènere més es deuen a informes de lesions registrats en els òrgans judicials i 681 les van interposar serveis d'assistència i tercers. Els familiars de la víctima han presentat 116 del total de denúncies tramitades durant el primer trimestre.

Hem de ser capaços d'aconseguir que les dones senten que fent eixe difícil pas estan obrint la porta a un futur millor Ángeles Carmona - Presidenta de l'Observatori contra la Violència domèstica

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, ha insistit en la importància que les dones que denuncien els agressors davant de les forces de seguretat o davant de la justícia es mantinga de forma sostinguda al voltant del 70%.

“Hem de ser capaços d'aconseguir que totes elles senten que fent aquest pas difícil estan obrint la porta a un futur millor. Quan travessen la porta del jutjat o de la comissaria, han de sentir-se segures”, afirma la presidenta d’aquest observatori.

Per a Carmona, l'augment de víctimes i de denúncies té una doble lectura: "És una dada positiva perquè mostra que les víctimes no callen i denuncien, però, d’altra banda, significa que la violència de gènere continua fent molt de mal a moltes dones".

Pel que fa als casos jutjats, les estadístiques reflecteixen un increment del 27% de les sentències condemnatòries dictades pels jutjats de violència masclista (1.017 en el primer trimestre d'enguany enfront de 801 del 2022), de l'1,9% en les resolucions absolutòries (105 per 103), mentre que el nombre de sobreseïments provisionals, 1.730, va augmentar un 8,8% i el de sobreseïments lliures, 142, ho va fer un 4,4%.

Entre les mesures adoptades pels jutges, destaca l’increment de la suspensió del règim de visites amb fills menors en l'àmbit de la violència de gènere. Els jutjats de la Comunitat Valenciana les van acordar en aquest primer trimestre en 152 casos, enfront de les 119 acordades un any abans.

Per què se suspenen més règims de visites?

Aquest repunt en la suspensió del règim de visites a menors és conseqüència de la llei de protecció integral a la infància i l'adolescència davant de la violència, que va modificar l'article 544 de la llei d'enjudiciament criminal, i contempla la suspensió del règim de visites “quan es dicte una orde de protecció amb mesures de contingut penal i hi haja indicis fundats que els fills i filles menors d'edat hagueren presenciat, patit o conviscut” amb la violència de gènere.

També et pot interessar

stats