La policia comença a informar les víctimes si l'agressor és reincident per violència masclista

Segons la instrucció d'Interior, es comunicarà si el denunciat té antecedents per altres parelles, sense especificar quins, quan hi haja risc per a la dona o l'entorn

La policia comença a informar les víctimes si l'agressor és reincident per violència masclista / À Punt NTC

La Secretaria d'Estat de Seguretat ha traslladat a les forces de seguretat un orde perquè informen les víctimes de la violència masclista quan l'agressor siga "persistent"; és a dir, que tinga antecedents amb parelles anteriors que quedaren registrats en VioGén, el sistema de vigilància d'Interior. La iniciativa, que s'aplicarà des de divendres, pretén previndre el "cercle lesiu de violència" perpetrat pels agressors reincidents, un 9,3% dels 655.701 homes que figuren al sistema. El ministre Fernando Grande-Marlaska va anticipar al desembre la mesura, que aplica les conclusions dels grups d'anàlisi policial que Interior va convocar per a examinar el repunt dels assassinats masclistes des de finals del 2022.

La informació no es proporcionarà de manera sistemàtica, sinó després de ponderar el risc per a la dona i el seu entorn en cada cas concret, entre altres aspectes. La comunicació es limitarà a assenyalar a la víctima que l'agressor té antecedents per violència masclista en els cinc anys anteriors, siga per "conductes de caràcter violent" o que hagueren suposat "un risc cert per a la seguretat de la dona agredida o el seu entorn", en compliment de la Llei 7/2021 de Protecció de Dades Personals. S'exclouen de la valoració els fets prescrits, les sentències absolutòries i els sobreseïments. L'orde s'ha donat després de rebre el vistiplau de la Fiscalia de Violència de Gènere i de l'Advocacia General de l'Estat.

177 valencianes en risc alt i 4 en extrem

Segons l'últim balanç d'Interior, en l'actualitat hi ha 75.510 casos actius de víctimes de la violència masclista al sistema VioGén, 3.734 d'ells a la Comunitat Valenciana. L'anàlisi policial situa 177 dels casos valencians en risc alt i quatre en extrem, per 1.767 a què s'atribueix una perillositat mitjana. Pel que fa als casos que han rebut una valoració policial d’especial rellevància —els únics que podran rebre l’avís per part d’Interior—, en són 7.771 a Espanya i 1.406 a la Comunitat Valenciana. Per províncies, la que més n'acumula és Alacant, que en té 613, seguida de València, amb 517, i Castelló, 276.

També et pot interessar

stats