Renfe comença a tornar les fiances dels abonaments gratuïts

L'operador públic ferroviari recorda que cal tornar a sol·licitar el títol per a viatjar debades en rodalia i mitjana distància quatre mesos més, fins al 30 d'abril

L'estació de Renfe de Xàtiva en una imatge d'arxiu
L'estació de Renfe de Xàtiva en una imatge d'arxiu / Plataforma per la Llengua
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de gener 2023 - 13:55 Actualitzat: 09 de gener 2023 - 06:30

Aquest dilluns, Renfe començarà a tornar de manera automàtica les fiances de deu i vint euros pagades pels usuaris de rodalia i mitjana distància, respectivament, per a poder obtindre els abonaments gratuïts de transport. Més de 2,5 milions de persones s'hi han acollit els últims quatre mesos, vora 254.000 a la Comunitat Valenciana.

Tots els usuaris i usuàries que abonaren la fiança requerida amb targeta rebran automàticament la devolució. Per contra, els que la van pagar en metàl·lic podran sol·licitar el reembossament presencialment a partir del 15 de gener. No obstant això, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha precisat que no rebran la devolució aquells viatgers que hagen fet un ús indegut dels abonaments, en reservar diverses places en un dia i no viatjar-ne en cap. Fins al 23 de desembre, Renfe havia avisat setanta persones a tot Espanya que se'ls retiraria el títol i se'ls confiscaria la fiança. Tampoc la rebran els que no hagen fet un mínim de setze trajectes durant els quatre mesos que està en vigor la mesura.

La gratuïtat dels abonaments de Renfe de rodalia i mitjana distància és una de les mesures del pla anticrisi del govern espanyol que s'han prorrogat durant tot el 2023. A la Comunitat Valenciana 207.099 abonaments expedits entre l'1 de setembre i el 31 de desembre del 2022 (el 81,7%) són de rodalia, mentre que els 46.495 restants (el 18%) són de mitjana distància. La ministra Raquel Sánchez ha quantificat l'estalvi estimat per a una família de quatre membres que utilitze l'abonament al llarg de l'any actual: en concret, serà de més de 3.000 euros a València, 2.200 a Barcelona i 1.800 a Madrid.

El títol ha de renovar-se aquest 2023 i tindrà una vigència de quatre mesos, fins al 30 d'abril. Per a adquirir-lo, cal registrar-se prèviament en el web o les aplicacions de Renfe i Renfe Rodalies. Després es pot arreplegar als punts de compra habituals, també en màquines de venda automàtic i taquilles de les estacions.

A més dels abonaments gratuïts per a clients recurrents, Renfe ha venut prop de 92.000 títols amb descomptes del 50% d'Avant per a usar en els serveis de mitjana distància d'alta velocitat. Des del 23 de gener de 2023 s'amplien aquests abonaments a meitat de preu a tretze nous trajectes coberts amb trens AVE: Madrid-Palència, Madrid-Zamora, Lleó-Valladolid, Lleó-Palència, Burgos-Madrid, Burgos-Valladolid, Ourense-Zamora, Palència-Valladolid, Osca-Saragossa, Lleó-Segòvia, Segòvia-Zamora, Palència-Segòvia i Medina del Campo Alta Velocitat-Zamora.

La pròrroga de la gratuïtat també inclou els serveis Avant entre Ourense i la Corunya i entre Madrid i Salamanca que es presten sobre la xarxa d'ample convencional, així com els nous serveis de Múrcia-Alacant per a la xarxa d'altes prestacions.

També et pot interessar

stats