Ultimàtum de Renfe a 1.900 valencians per l'ús irregular dels abonaments gratuïts

La companyia ferroviària comença a avisar propietaris dels títols de transports debades que reserven trajectes sense viatjar després i els retirarà si reincideixen dues vegades més

Passatgers abandonen un comboi de Renfe a l'Estació del Nord de València
Passatgers ixen d'un comboi de Renfe a l'Estació del Nord de València

Renfe ha posat ja en marxa la campanya d'avisos a propietaris d'abonaments gratuïts que fan un ús irregular dels títols. A la Comunitat Valenciana ha fet una primera advertència a 1.900 persones —75.000 a tot Espanya— que, segons ha detectat l'operador ferroviari, han fet una reserva de trajecte, però finalment no hi han viatjat. L'objectiu dels avisos, emmarcats en un enduriment de les condicions dels abonaments gratuïts implantats pel govern espanyol en la xarxa de rodalia i mitjana distància convencional, és evitar la utilització incorrecta dels títols. Especialment, es posa el focus en els comportaments de determinades persones que reserven seients en els trens que després no fan servir. Des que la mesura està en vigor, Renfe ha constatat que un 10% dels titulars n'ha fet un ús fraudulent.

Per això, l'empresa enviarà des d'ara dos avisos al titular quan detecte que finalment no ha viatjat sense anul·lar la reserva amb l'antelació requerida. A la tercera vegada que s'incórrega en ús indegut, procedirà a sancionar: confiscarà la fiança de vint euros i anul·larà el bo gratuït a l'usuari en qüestió. Amb tot, s'estableix un termini transitori de set dies en què s'informarà l'incompliment sense que això supose l'aplicació de la mesura. El viatger o viatgera rebrà els avisos per missatge de text (SMS) en el telèfon o a través d'un correu electrònic.

Des de l'entitat recorden que, entre les noves condicions d'ús, es limita a quatre viatges diaris d'anada o tornada el nombre màxim de trajectes que es permet formalitzar per abonament i s'impossibilitarà formalitzar dos viatges en el mateix sentit fins que transcórrega el triple del temps de viatge programat.

Renfe assenyala que el mal ús dels títols gratuïts, que s'està limitant al 3% dels més de 2,3 milions d'abonaments adquirits a escala nacional, genera un perjudici a la resta de la ciutadania, els limita la mobilitat i desvirtuen l'efectivitat dels títols. L'objectiu que tenen és incentivar la demanda del transport públic i contribuir a reduir les emissions de CO₂.

També et pot interessar

stats