Renfe activa les noves condicions dels bons gratuïts per a frenar el frau dels viatges fantasma

L'operador ferroviari desplega una nova bateria de sancions després de constatar la reserva massiva de places en viatges que no es fan

Portada: Parada de Renfe, en una imatge d’arxiu
Un grup de passatjers en una estació de Renfe, en una imatge d’arxiu / À Punt NTC

Renfe ha activat aquest dimecres l'enduriment de les condicions per a utilitzar els bons gratuïts en els trajectes de mitjana distància, després de constatar que un 10% dels titulars n'ha fet un ús fraudulent, reservant seients en què després no utilitzaven.

A partir d'ara, Renfe confiscarà la fiança de 20 euros quan una persona, en almenys tres ocasions, no cancel·le el viatge que no efectue amb una antelació mínima de dues hores a la reserva. A més, anul·larà el bo gratuït i li bloquejarà el DNI en el sistema de compres, perquè no puga traure'n un de nou durant 30 dies.

No obstant això, abans de la retirada del bo, Renfe advertirà dues vegades la persona que està cometent les infraccions perquè canvie d'actitud.

Des que es va implantar el bo gratuït Renfe ha expedit més de 2 milions de bons gratuïts per a trens de rodalia i mitjana distància. L'ús fraudulent només afecta aquests últims, ja que els de rodalia no requereixen reserva de seient, i representa el 3% del total dels títols. Segons dades facilitades per l'operador ferroviari, s'han expedit 640.000 bons, per la qual cosa entorn de 64.000 persones, el 10%, estarien reservant més d'una plaça per a un mateix trajecte que, finalment, no usen. Ho fan en diversos trens per a assegurar-se diverses franges possibles per a viatjar.

També et pot interessar

stats