Renfe canvia les condicions en l'abonament gratuït de mitjana distància per a evitar reserves fantasma

A partir del set de desembre confiscarà la fiança i llevarà el títol de qui compre un trajecte i després no viatge almenys tres vegades

Renfe
Tren de Renfe (arxiu)

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha modificat les condicions dels abonaments gratuïts de mitjana distància convencional per a evitar el mal ús dels títols. Es vol tallar especialment el comportament d'alguns usuaris que reserven plaça als trens i després no viatgen, segons ha informat aquest el departament liderat per Raquel Sánchez. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ja ha publicat els requisits nous dels títols, que majoritàriament entren en vigor aquest dimecres, set de desembre.

Transports ha canviat l'operativa després d'haver detectat un ús irregular dels abonaments que, tal com ha explicat, desvirtuaven l'efectivitat de les mesures adoptades pel govern espanyol per a incentivar la demanda del transport públic i contribuir a reduir les emissions de CO₂. El nou mecanisme de venda i ús dels títols multiviatge de mitjana distància restringeix la formalització de trajectes, l'adquisició d'abonaments i sanciona els usos irregulars reiterats, entre altres actuacions.

En concret, Renfe confiscarà la fiança de vint euros i anul·larà l'abonament gratuït als usuaris que, almenys en tres ocasions, no hagen cancel·lat amb un mínim de dues hores d'antelació la reserva de la plaça si finalment no viatgen al tren. Encara que només es retirarà el títol de la línia en la qual s'haja detectat un ús irregular, l'operador ferroviari no n'expedirà un de nou associat a aquest beneficiari per a cap origen ni destinació de mitjana distància fins que passen trenta dies des de l'anul·lació.

Abans d'arribar a retirar l'abonament i la fiança, Renfe enviarà dos avisos al titular quan detecte que finalment no ha viatjat sense anul·lar la reserva amb l'antelació requerida. La tercera vegada que s'incórrega en ús indegut, es procedirà a sancionar.

En paral·lel, les noves condicions limiten a quatre viatges diaris d'anada o tornada el nombre màxim de trajectes que es permet formalitzar per abonament i s'impossibilitarà adquirir-ne dos en el mateix sentit fins que transcórrega el triple del temps de viatge programat.

A més, per a facilitar que s'usen més els combois, Renfe podrà establir un contingent de places dempeus en determinats trens amb alta demanda. Aquests llocs no comporten plaça reservada i no podran superar el 10% de les places oferides amb reserva. Transports precisa també que en aquests trens d'alta demanda no estarà disponible la selecció de seient.

Així mateix, l'1 de gener del 2023 es llançarà un abonament específic per a menors d'edat sense DNI i només es podrà traure un títol per DNI, NIE o passaport per a cada origen-destinació, per a evitar així usos indeguts d'aquests títols.

La mesura coincideix amb l'entrada en vigor de la pròrroga de les bonificacions al transport públic ferroviari. El Ministeri destaca que la iniciativa ha tingut gran acollida entre la població, que ja ha adquirit més 2,2 milions d'abonaments gratuïts. D'aquest volum, 1,6 milions són per a viatjar en rodalia i 627.000 són per a mitjana distància convencional.

També et pot interessar

stats