Els autobusos de llarg recorregut estatals seran gratuïts el 2023

La mesura afecta nou recorreguts que connecten la Comunitat Valenciana amb altres punts de l’Estat

Alguns recorreguts en bus que seran gratuïts el 2023
Alguns recorreguts en bus que seran gratuïts el 2023 / Miquel Sanjuan

Els autobusos de llarg recorregut que formen part de la xarxa estatal seran gratuïts durant tot l'any 2023, segons ha confirmat aquest dimarts la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, durant una compareixença en el Congrés dels Diputats.

Aquesta mesura afecta diverses connexions que recorren la Comunitat Valenciana, alguns amb trajectes secundaris associats: el recorregut entre Alacant i Múrcia; entre Saragossa i Castelló de la Plana, passant per Tarragona i Casp; entre Múrcia i València; entre Madrid i Alacant; entre Madrid, Badajoz i València; entre Alacant, Cartagena i Múrcia; entre Jaén i Benidorm; i entre Puertollano, Tomelloso, Conca, Albacete i València; i entre Madrid, Molina de Aragón, Terol i València. Segons dades del Ministeri de Transports, l'any 2021 aquests trajectes que travessen el nostre territori van sumar 1.253.647 passatgers.

Es tracta d'una mesura que ja està en vigor des de l'1 de setembre i fins al pròxim 31 de desembre, però que actualment quedava limitada a un descompte del 50% en el preu dels abonaments d'algunes rutes d'autobús per a passatgers freqüents. Ara, els usuaris recurrents d’aquestes línies podran adquirir els abonaments o títols de 10, 20 o 30 viatges per a viatjar, amb una bonificació que passa del 50% al 100%.

El govern espanyol ha acordat aquesta mesura amb el PDeCAT en el marc de les negociacions per a donar suport a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE), que es voten dijous en el Congrés dels Diputats. Es dirigeix a les empreses que operen aquest tipus de rutes d'autobús de titularitat estatal per tota la geografia espanyola i que disposaven d'abonaments i títols multiviatge abans de l'entrada en vigor de la mesura.

Aquesta nova mesura complementa la ja anunciada als trens de Rodalia i Mitjana Distància, que també seran gratuïts per a viatgers freqüents durant l'any que ve, amb el previ pagament d'una fiança de 20 euros, que es retornarà si es fa ús de l'abonament.

Segons dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a principis del 2022 la xarxa comptava amb un total de 4.088 parades, repartides entre 2.399 poblacions de la geografia nacional. La longitud total de línies és de 68.861 quilòmetres.

La ministra ha detallat que suposarà un estalvi de més de 350 milions de litres de gasolina i evitarà l'emissió d'un milió de tones de CO₂ a l'atmosfera el 2023. El Ministeri també ha calculat que una família de quatre membres s'estalviarà de mitjana entre 1.800 i 3.000 euros.

També et pot interessar

stats