El rei emèrit compleix un any expatriat als Emirats Àrabs

La pressió mediàtica per les investigacions judicials obertes van forçar Joan Carles I a anar-se'n d’Espanya i recloure’s al país àrab

fugida emerit

El rei Joan Carles compleix un any als Emirats Àrabs Units, el país que l’acull des què se’n va anar d’Espanya pels seus presumptes negocis irregulars a l'estranger. Uns negocis que la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga per a determinar si va cometre algun delicte després de deixar de ser inviolable, quan va abdicar al juny de 2014.

Dotze mesos després d'eixir d’Espanya, es desconeix quan podria tornar el rei emèrit, que en la seua carta de comiat a Felip VI, va parlar d'una marxa temporal per la repercussió pública d'"uns certs esdeveniments passats" de la seua vida privada.

El rei emèrit ha expressat al seu entorn més íntim el desig per tornar a Espanya, tot i admetent que encara no es donen les circumstàncies per a fer-ho perquè la Fiscalia continua investigant-lo. 

Les comissions de l'AVE i els paradisos fiscals

La principal se centra en el cobrament de 65 milions d'euros per presumptes comissions per les obres d'AVE de la Meca, de les quals es va fer càrrec un consorci d'empreses espanyoles i que el 2012 va donar a la que va ser la seua amiga íntima, Corinna Larsen.

La Fiscalia també té posada la lupa en saber si va rebre donacions no declarades i si va ocultar fons en paradisos fiscals.

En paral·lel, Hisenda està inspeccionant si les dues regularitzacions fiscals presentades pel rei emèrit s'ajusten a la legalitat. La primera la va saldar al desembre passat per valor de 678.393 euros pels diners rebuts de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause per a despeses personals

Al febrer, va presentar la segona declaració tributària, de 4,3 milions d'euros, pel pagament de viatges i despeses personals amb diners procedents de la Fundació Zagatka, administrada pel seu cosí Álvaro de Orleans. En aquesta segona regularització va comptar amb l'ajuda d'empresaris amics seus que li van facilitar els diners. En tots dos casos, va liquidar el deute amb Hisenda de manera voluntària amb la finalitat d'evitar ser acusat de delicte fiscal.

Ni la Casa del Rei, ni el govern s'han pronunciat sobre la data en què podria tornar a Espanya el rei Joan Carles, si bé l'executiu ha apuntant en diverses ocasions que podria fer-ho en el moment que vullga, atés que ara no té cap acusació judicial i que s'ha posat a disposició de la Fiscalia en cas que calga.

El rei emèrit, de 83 anys, està "tranquil" i amb bon estat de salut, malgrat els seus problemes de mobilitat, segons el seu entorn. Des què va arribar a Abu Dhabi, està acompanyat per tres ajudants, les despeses dels quals costeja Patrimoni Nacional, a petició de la Casa del Rei, per la seua condició d'excap d'Estat.

Joan Carles I conserva el títol honorífic de rei i continua sent membre de la família reial, encara que Felip VI va renunciar a la seua herència i li va retirar l'assignació que percebia de l'Estat, de fet el 2020 va deixar d'ingressar 161.034 euros.

Unides Podem i altres socis d'investidura del govern de Pedro Sánchez han presentat diverses peticions per a crear una comissió d'investigació en el Congrés sobre els negocis de Joan Carles I, però el PSOE, el PP i Vox han impedit que progressen.

També et pot interessar

stats