Joan Carles de Borbó està als Emirats Àrabs Units des del 3 d'agost

La Casa del Rei desvela el parador del monarca emèrit després de dues setmanes d'especulacions des que abandonà Espanya.

El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, en una imatge d’arxiu
El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, en una imatge d’arxiu / José Oliva (Europa Press)

Dues setmanes després que se sabera la notícia que el rei emèrit Joan Carles I havia abandonat Espanya, la Casa del Rei ha desvelat el parador on ha estat tots aquests dies. En un breu comunicat, el Palau de la Zarzuela assenyala: “S. M. el Rei Joan Carles ha indicat a la Casa de Sa Majestat el Rei que comunique que el passat dia 3 del present mes d'agost es va traslladar als Emirats Àrabs Units, on està des d'aleshores”.

Durant els últims catorze dies, la marxa del pare de Felip VI de manera incògnita havia alçat polseguera entre la classe política i la societat espanyola. Mentre el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, s’havia negat en diverses ocasions a fer públic el parador de l’exmonarca apel·lant a la discreció de les converses amb el cap de l’Estat, els seus socis de govern, d’Unides Podem, havien acusat el rei emèrit d’haver “fugit”.

Després que el 3 d'agost la Casa del Rei comunicara que Joan Carles I havia deixat el país sense donar detalls de quina era la destinació del monarca, les especulacions van anar augmentant. Diversos mitjans el situaren a la República Dominicana i a Portugal, segons les primeres hipòtesis, però finalment la teoria que guanyà força era que el rei emèrit estava a Abu Dhabi, la capital dels Emirats Àrabs Units. Una ubicació que ara ha confirmat la Zarzuela.

El govern garanteix que el rei estarà “a disposició de la Justícia”

La possibilitat que el rei emèrit estiga a disposició de la Justícia, que l’investiga per l’origen de 65 milions d’euros, que podrien estar vinculats a comissions abonades per l’Aràbia Saudita al rei Joan Carles per la construcció de l'AVE a la Meca, és una de les preocupacions que han manifestat diferents dirigents polítics, a pesar que l'advocat del rei emèrit havia manifestat després de la partida d'aquest que “està en tot cas a la disposició del Ministeri Fiscal per a qualsevol tràmit o actuació que es considere oportuna".

Aquest dilluns de matí, abans que la Casa del Rei confirmara el parador del rei emèrit, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, assegurava que “no es tardaria un segon a trobar-lo” si el convocava la Justícia.

El ministre insistia a manifestar que "la justícia és igual per a tots i tots tenim dret a la presumpció d'innocència". A més, afegia que Joan Carles I "no té cap causa oberta ni cap assenyalament com a investigat". "Hem d'evitar judicis paral·lels que no condueixen a res, i menys un judici paral·lel", ha dit.

També et pot interessar