El rei Joan Carles presenta una declaració voluntària a Hisenda

L'emèrit intenta així neutralitzar la investigació del Tribunal Suprem sobre el cas de les targetes opaques.

El rei emèrit en una imatge d'arxiu
El rei emèrit en una imatge d'arxiu / Europa Press

El rei emèrit Joan Carles I ha presentat una declaració voluntària per a regularitzar la situació fiscal davant de l'Agència Tributària, segons ha publicat el diari El País.

Aquesta era una de les possibilitats que la Casa del Rei es va plantejar després que l'examiga del rei emèrit Corinna Larssen declarara que havia rebut 65 milions d'euros del monarca. Tanmateix, l'escrit enviat pel seu advocat Javier Sánchez-Junco està relacionat amb l'ús de targetes amb fons opacs i no amb els seus béns a l'estranger.

En els pròxims dies, l'Agència Tributària decidirà si accepta aquesta declaració o demana aclariments i quin serà l'import a pagar, després d'analitzar el document.

Amb aquesta iniciativa, el rei intenta neutralitzar la investigació oberta de la Fiscalia del Tribunal Suprem sobre el cas de l'ús de targetes opaques per part del rei emèrit i altres membres de la família reial, entre els quals no es troben Felip VI i Letícia.

Els pagaments amb aquestes targetes es van produir entre 2016 i 2018, després de la seua abdicació i, per tant, l'emèrit ja no estava cobert per la inviolabilitat que marca la Constitució. L'import defraudat arriba als 120.000 euros, una xifra que constitueix delicte fiscal, castigat amb fins a cinc anys de presó.

Quatre mesos després de la fugida del rei emèrit d'Espanya, el seu retorn podria dependre del fiscal Juan Ignacio Campos. En les seues mans està que s'arxiven les tres investigacions contra el monarca o que es presente la corresponent querella.

Reacció dels partits polítics

En l'acte de celebració del Dia de la Constitució a les portes del Congrés, les principals forces polítiques s'han pronunciat respecte a la decisió del rei emèrit. El Partit Popular ha limitat el possible frau a l'àmbit privat de Joan Carles I i Vox ha defensat el dret del rei emèrit a acollir-se a la regularització com qualsevol altre ciutadà.

Unides Podem, d'altra banda, considera que Joan Carles I ha reconegut la comissió d'un delicte. El president del govern espanyol i líder socialista, Pedro Sánchez, no ha volgut donar resposta a les preguntes relatives a aquesta qüestió.

També et pot interessar

stats