Rafael Tabarés: "La pandèmia ens ha fet conscients que qualsevol de nosaltres podem tindre problemes de salut mental"

El comissionat de la Presidència de la Generalitat en aquesta matèria alerta en Les notícies del matí que calen més recursos per a fer front a l'onada de trastorns mentals que ha portat la crisi sanitària

07.12.2021 | Entrevista LNM Rafael Tabarés

Més d'any i mig després de l'esclat de la crisi del coronavirus, ha quedat palés que l'impacte sobre la societat es reflecteix molt més enllà del que mostren les xifres de contagis i morts. Les seqüeles derivades del mateix virus i els efectes dels confinaments durs han posat sobre l'agenda pública i política la salut mental de les persones, a conseqüència de la pandèmia, però també d'altres "traumes col·lectius, permanents i acumulatius" que estem vivint com a societat i que afecten tant la salut física com la mental, per exemple l'augment de les desigualtats o l'emergència climàtica. És el missatge que ha deixat aquest dimarts en Les notícies del matí el comissionat de la Presidència de la Generalitat en salut mental, Rafael Tabarés, que alerta que calen molts recursos per a fer font a l'onada pandèmica en salut mental que vindrà després de la covid-19: "La pandèmia ha retirat un vel i ens ha permés prendre consciència que qualsevol de nosaltres podem arribar a tindre problemes depressius, d'ansietat o relacionats amb les addiccions i l'alcoholisme. I no acabarà ací", ha advertit.

El també catedràtic de Psiquiatria per la Universitat de València ha explicat la importància del seu càrrec —una figura de nova creació— en un moment de pandèmia com aquest, en què les xifres constaten un augment "clar" dels trastorns de caràcter psicològic, especialment en els grups més vulnerables com ara els xiquets i adolescents.

El govern valencià, a través del Comissionat encapçalat per Tabarés, ha posat en marxa, en primer lloc, un pla de xoc immediat amb mesures destinades a tractar la salut mental dels més joves. I un segon amb caràcter estructural, dotat amb quasi 70 milions d'euros, que contempla la contractació fins al 2027 de 270 professionals relacionats amb les especialitats mèdiques que conflueixen en la salut mental.

Són accions, com ha dit l'expert, que apunten que a la Comunitat Valenciana ja s'empenta "en la direcció adequada" i que s'estan fent esforços "importants", però insuficients: "Ni amb tot això podrem fer-nos càrrec de l'onada de salut mental pandèmica que vindrà", ha alertat en la ràdio d'À Punt. Segons ha explicat el comissionat de Presidència, durant l'emergència sanitària les xifres de trastorn depressiu en l'àmbit global se situen en taxes de prevalença del 30%, mentre que l'ansietat frega el 27%.

El problema s'ha agreujat, ha declarat el psiquiatre, perquè en aquests mesos les persones que ja arrossegaven una situació de vulnerabilitat física i mental han vist paralitzats els tractaments i l'accés adequat a les consultes, per la qual cosa han empitjorat. Per això, ha cridat a fer "un esforç més gran" en "tots els àmbits" perquè, a pesar dels avanços, encara fa falta que les administracions públiques hi destinen més recursos.

També et pot interessar

stats