La pandèmia ha tingut un impacte "sense precedents" en la salut mental amb un increment del 20% dels trastorns

Tabarés ha alertat que ha crescut un 20% el consum de psicofàrmacs, sobretot en les dones "perquè suporten la majoria dels treballs essencials".

Tabares
Rafael Tabarés, comissionat de Presidència en salut mental, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La pandèmia no és només les xifres de nous casos de coronavirus, la incidència acumulada o els morts. Darrere dels números hi ha persones que pateixen els efectes del confinament, les seqüeles del virus o, en el cas més extrem i dramàtic, les famílies que han perdut un dels seus. La pandèmia ha tingut "un impacte sense precedents en la salut mental". Els estudis mostren que "s'han incrementat un 20% els trastorns, ja siguen ansietat, depressions, consum de substàncies o conductes addictives". Així ho acaba d'explicar en Les notícies del matí Rafael Tabarés que és des d'aquesta setmana el comissionat de Presidència en salut mental.

A més, Tabarés ha alertat que una altra conseqüència és que ha crescut un 20% el consum de psicofàrmacs en la societat, sobretot en les dones. "Les dones en prenen més, perquè suporten la majoria dels treballs essencials i perquè també el nivell socioeconòmic determina el consum", segons ha apuntat. "Quan el nivell econòmic és més baix es consumeixen més psicofàrmacs perquè els que tenen més possibilitats poden obrir el seu ventall d'ajuda amb suport psicològic".

Per a lluitar contra els efectes psicològics que està deixant la pandèmia, des del Consell s'ha creat una figura, el comissionat de presidència en salut mental, que ocupa Rafael Tabarés, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València i investigador principal en el Centre d'Investigacions Biomèdiques en la Xarxa de Salut Mental del Ministeri de Ciència i Investigació.

"Fer visible l'invisible"

El comissionat ha incidit que la seua tasca "és fer visible l'invisible", ja que la salut mental tradicionalment s'ha ocultat. Per això, considera vital poder crear una estructura que actue "de manera proactiva". Així, ha recordat que durant aquest any s'ha incrementat en 122 places el sistema públic en salut mental gràcies als contractes Covid que acaben al maig i que espera que es mantinguen en el temps. "Hi ha hagut una resposta mínima, però considerem que és insuficient i ací es marca el treball el comissionat", ha dit.

Una estructura proactiva que permeta treballar, ha afegit, amb aquelles persones amb pèrdues doloroses, "són més de 7.000 morts de Covid-19 a la Comunitat Valenciana i hi ha un increment dels duels patològics". Una altra línia ressalta Tabarés, és realitzar una intervenció amb els xiquets i joves i veure l'afecció en el seu desenvolupament dels mesos sense col·legi o "com ha afectat els adolescents aquesta situació que els limita els moviments i dificulta els seus contactes personals".

L'expert també ha remarcat que un altre grup en què la pandèmia ha tingut un efecte és el dels majors que "han pegat un baixó no sols físic sinó també cognitiu". Per això, destaca que s'ha d'aprofitar el procés de vacunació perquè tornen a normalitzar les relacions socials i afectives i "recuperen hàbits saludables que paren aquests baixons".

També et pot interessar

stats