Quan es podran vacunar els nadons i els xiquets?

Pfizer i Moderna treballen en assajos clínics per a comprovar la seguretat i eficàcia dels antígens en menors de 12 anys. L'aval dels organismes reguladors no s'espera fins almenys l'hivern

Un grup de xiquets i xiquetes, amb mascareta al pati de l'escola
Un grup de xiquets i xiquetes, amb mascareta al pati de l'escola

Amb la immunització de la població adulta contra la Covid-19 pràcticament ja encarrilada, la Comunitat Valenciana centra els esforços durant agost a vacunar tan ràpidament com es puga els joves en la vintena, el grup poblacional que més contagis ha aglutinat en la quarta onada. I ho fa amb la vista posada en començar a finals de mes a inocular també els adolescents entre 19 i 12 anys, l'edat mínima per a la qual s'han autoritzat vacunes a la Unió Europea, amb l'objectiu que la tornada a escoles i instituts siga tan segura com siga possible.

La Generalitat vol que en l'inici del curs 2021-2022 tots els menors puguen estar vacunats, però la realitat és que per ara no hi ha cap sèrum contra el coronavirus avalat per les autoritats sanitàries per a ser administrat en la població menor de 12 anys. A la Comunitat Valenciana hi ha 568.894 menuts entre 0 i 11 anys, que suposen l'11,2% de la població.

El debat sobre la necessitat de vacunar els xiquets i els nadons porta ja unes setmanes damunt la taula. De moment només els preparats de les farmacèutiques Pfizer-BioNTech i Moderna –Comirnaty i Spikevax, respectivament– han rebut llum verda de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) per a punxar els adolescents majors de 12 anys. Ambdues estan basades en tecnologia d'ARN missatger.

És suficient això per a arribar a la immunitat de grup? L'aparició de noves variants més contagioses, la delta com la més amenaçadora ara mateix, ha obligat a replantejar l'estratègia inicial en evidenciar-se que l'objectiu fixat del 70% de població vacunada es queda curta. En la comunitat científica cobren cada vegada més força percentatges pròxims al 90%, i els mateixos laboratoris creadors de les vacunes avisen que cal vacunar la xicalla per a aconseguir la immunitat col·lectiva perquè els menors de 15 anys suposen el 26% de la població mundial.

A més, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) ha alertat recentment que mentre en una gran majoria de països ha augmentat el percentatge d'adults completament vacunats de la Covid-19, "es pot anticipar que en els pròxims mesos hi haurà cada vegada més casos de SARS-CoV-2 entre els xiquets". En aquest escenari, Pfizer i Moderna ja estan treballant en assajos clínics perquè els seus preparats arriben a totes les edats de forma segura i efectiva i assegurar així que cap segment de la població puga infectar-se greument de Covid-19.

Llum verda no abans de l'hivern

Com queda aleshores el calendari? Segons les previsions de Pfizer, les primeres conclusions sobre l'eficàcia de la vacuna Comirnaty en menuts de 5 a 11 anys estaran a finals de setembre. Si es confirma la seguretat i immunogenicitat, assenyala la companyia en el seu portal web, presentaran el fàrmac davant els organismes reguladors "entre setembre i octubre". També s'ha començat a assajar el fàrmac en nadons des de 6 mesos fins a menors de 5 anys. La farmacèutica estima que els resultats es coneixeran a partir d'octubre. El vistiplau de l'EMA i l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (l'organisme regulador nord-americà), podria arribar a principis de 2022.

Moderna, d'altra banda, continua amb l'assaig KidCOVE, que va començar al març i engloba més de 6.000 participants d'entre sis mesos i menys de 12 anys als Estats Units i el Canadà. Un portaveu de la companyia, Ray Jordan, ha apuntat recentment que pretenen allargar els estudis per a augmentar la possibilitat de detectar efectes secundaris poc comuns. La previsió, segons va dir, és sol·licitar una autorització d'emergència als reguladors sanitaris a finals de 2021 o principis de 2022.

Les altres dues vacunes contra la Covid-19 autoritzades a la UE, Janssen i AstraZeneca, han caigut ja de l'estratègia de vacunació espanyola i queden descartades com a alternativa per a vacunar la població més menuda. La Unió Europea va anunciar a l'abril que no renovaria els contractes amb aquestes dues farmacèutiques per a 2022 i, de fet, el Ministeri de Sanitat ha decidit donar part de les dosis pendents d'entregar del preparat d'Oxford (vora 11,1 milions) a l'Amèrica Llatina —través del mecanisme Covax— després de constatar que n'hi ha prou per a completar la pauta del grup d'edat entre 60 i 69 anys, l'únic al qual està reservada.

També et pot interessar

stats