L'Agència Europea de Medicaments autoritza la vacuna de Pfizer en menors de 12 a 15 anys

Aquesta vacuna és la primera autoritzada a la Unió Europea per a aquesta franja d'edat, ja que fins ara només es permetia usar-la en persones majors de 16 anys

Vacunació a un adolescent
Vacunació a un adolescent / Etienne Laurent (Efe)

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha autoritzat la vacuna de la Covid-19 de Pfizer-BioNtech en menors de 12 a 15 anys, després d'analitzar els resultats dels assajos clínics. Amb aquest vistiplau, aquesta vacuna és la primera autoritzada a la Unió Europea (UE) per a aquesta franja d'edat.

Alemanya no ha esperat la llum verda i va anunciar dijous l'inici de la vacunació de la població d'eixa franja d'edat a partir del 7 de juny. La cancellera Angela Merkel deixa en mans de mares i pares la decisió de vacunar els menors. Es tracta d'una decisió controvertida perquè l'OMS considera que el més urgent és immunitzar la població adulta d'arreu del món i quan això passe, començar amb els més joves.

En una conferència digital, que ha començat a les 16:30 hores, Marco Cavaleri, cap d'Estratègia de Vacunes i Amenaces Biològiques per a la Salut; Fergus Sweeney, d'Estudis Clínics; i Georgy Genov, de Farmacovigilància, han explicat els últims avanços en l'anàlisi de vacunes i medicaments en el marc de l'actual pandèmia de Covid-19.

El passat dia 3 de maig l'EMA va començar a avaluar la sol·licitud d'aquestes farmacèutiques per a incloure els menors de 12 a 15 anys en la vacunació amb el seu preparat, una opció autoritzada ja als Estats Units per l'Agència de Medicaments americana (FDA, en anglés).

L'EMA, amb seu a Amsterdam, està duent a terme una "avaluació accelerada de les dades presentades per l'empresa", incloses les dades d'un "gran assaig clínic en adolescents" de més de 12 anys que va demostrar que la vacuna té una efectivitat del cent per cent en aquest grup d'edat.

En un comunicat conjunt, les farmacèutiques Pfizer i BioNTech van explicar que van provar en fase III la seua fórmula contra el coronavirus en 2.260 adolescents i que, com ja van anunciar al final de març, l'efectivitat de la vacuna va ser del 100% i amb una "sòlida" resposta immunològica. En les proves, agreguen, la vacuna va ser "ben tolerada en termes generals".

L'ús d'aquest fàrmac està autoritzat a la UE des del desembre passat, però només per a persones majors de 16 anys, i s'està usant activament en les campanyes de vacunació dels països membres.

Assajos clínics en xiquets

Pfizer també ha iniciat assajos clínics de la seua vacuna en xiquets que tenen entre 6 mesos i 11 anys, i les realitza amb 144 xiquets dividits en grups d'edat de 6 mesos a 2 anys, 2 i 5 anys i entre 5 i 11 anys.

La farmacèutica Moderna va anunciar aquest dimarts que la seua vacuna contra la Covid-19 és també segura i efectiva per a adolescents de 12 a 17 anys, si bé encara no ha sol·licitat a l'EMA que done llum verda al seu ús en aquesta franja d'edat a la UE.

A més, l'EMA també actualitzarà aquest divendres l'anàlisi de quatre vacunes més per al seu ús en població adulta: l'alemanya CureVac, la nord-americana Novavax, la russa Sputnik V i la xinesa Sinovac, encara que cap d'aquestes té encara un calendari definit per a la seua aprovació a la UE.

També et pot interessar

stats