Puig reivindica una segona "transició territorial" i demana justícia en el finançament

En l'entrega de les distincions de la Generalitat, el president Ximo Puig ha destacat que aquest Nou d'Octubre és el primer dia d'una nova vida

Acte institucional del Nou d'Octubre
Acte institucional del Nou d'Octubre / À Punt

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest matí l'acte de l'entrega de les distincions de la Generalitat, unes condecoracions que reconeixen les persones, empreses i col·lectius per les actuacions prestades en defensa dels interessos de la Comunitat Valenciana.

L'acte institucional ha coincidit amb el primer dia de la fi de les mesures més restrictives contra la Covid, una fita que el president Ximo Puig, en la clausura, ha titlat del "primer dia d'una nova vida", en el qual "conviurem amb el virus però no estarem dominats per ell".

En el seu discurs, i quan es compleixen 500 anys del moviment les Germanies, el president s'ha unit al "clam dels agermanats" per a demanar justícia en el finançament, davant del dúmping fiscal i per a descentralitzar les institucions. Per al cap del Consell ha arribat l'hora d'una "segona transició territorial" i per això ha instat a uns nous pactes autonòmics.

La Comunitat Valenciana té un doble objectiu, ha assegurat el cap del Consell: "D'una banda, que Espanya ens ofrene allò que ens correspon", i d'altra banda, "liderar una Espanya més justa, una Espanya millor. Per això treballa aquesta societat. Mai deixarem que ens envien al racó dels provincians. La veu valenciana estarà present. Des de la raó, la fermesa i la lleialtat".

Puig també ha destacat "el treball conjunt d'aquests anys, especialment dels últims 18 mesos" de la societat valenciana, que ha permés posicionar "la Comunitat Valenciana com un territori referent a Espanya". El president ha fet menció de l'estigma de la corrupció "que tant ens perjudicava", que s'ha deixat arrere i que s'ha revertit "la imatge distorsionada que ens havia embrutat. Hui som una veu respectada".

Entre els assistents, a banda del president de la Generalitat, Ximo Puig, i els altres membres del Consell i de les Corts, han estat presents la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá; la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i els alcaldes de la ciutat de València i Alacant, Joan Ribó i Luis Barcala. També han estat presents expresidents de la Generalitat i alts càrrecs de diversos àmbits.

PP i Ciutadans celebren la unitat en la reivindicació pel finançament

Tant el president del PPCV, Carlos Mazón, com la coordinadora de Ciutadans a la Comunitat Valenciana, María Muñoz, han destacat la importància d'un sistema de finançament autonòmic just que defense els interessos dels valencians i valencianes. Així, els dos principals partits de l'oposició han celebrat la unitat en aquesta reivindicació històrica, tot i que s'han mostrat crítics amb l'acció del Consell al respecte.

Mazón ha retret a Puig que no defense "com cal" i "en tots els llocs" aquest posicionament, mentre que Muñoz ha demanat al cap del Consell que exigisca al seu "company de partit", el president Sánchez, que publique "al més aviat possible" un esborrany de la reforma. La diputada nacional de Ciutadans ha recordat que la coalició Compromís havia pactat que aquest document estiguera enllestit "pocs mesos després" de la formació del govern de coalició espanyol.

Vox, d'altra banda, ha decidit no participar en aquest acte institucional perquè el considera "d'autobombo" per al Consell. La formació d'extrema dreta sí que ha desfilat, però, en la processó cívica que "celebra un fet històric que repercuteix tota la història d'una gran nació".

Pel que fa a les forces del Botànic, tots tres síndics han fet un front comú entorn del discurs de Puig. Tant Manolo Mata, el portaveu socialista a les Corts, com Pilar Lima, síndica d'Unides Podem, han anat més enllà de la invocació d'una "segona transició territorial" esmentada pel president i han fet referència a la possibilitat de configurar un nou model d'estat federal.

Fran Ferri, síndic de la coalició Compromís, ha contrastat l'avinentesa del discurs del president Puig amb les alternatives d'una oposició que aposta per una "tornada al passat de corrupció i retallades". El portaveu valencianista també ha posat el focus en la importància del canvi climàtic pel seu impacte sobre el País Valencià.

També et pot interessar

stats