Què és el dúmping fiscal?

Les grans empreses solen preferir establir la seu fiscal en territoris amb baixos impostos.

VÍDEO | Què és el dúmping fiscal?

El terme dúmping fiscal fa referència als beneficis fiscals que les comunitats autònomes ofereixen a través de deduccions i bonificacions per a reduir certs impostos a la baixa i, fins i tot, a zero.

Una pràctica que afecta principalment els impostos sobre els quals les comunitats autònomes tenen competències: l'impost de patrimoni, el de successions i donacions i, de manera parcial, l'IRPF.

Aquesta potestat d’establir el règim fiscal pot fer que algunes empreses decidisquen traslladar la seu social a una altra autonomia amb menor gravamen per a obtindre majors beneficis.

És el cas de la Comunitat de Madrid, que té bonificat l'impost de patrimoni al 100%, és a dir, que no es paga res, i el de successions al 99%. Aquestes bonificacions atrauen el 44,5% de les 1.000 empreses més grans d'Espanya i fan que la comunitat concentre el 19,2% del PIB de tot el país.

Unes dades que han desencadenat denúncies per "competència deslleial" per part d'algunes comunitats i que fan que la fi del dúmping fiscal estiga entre els objectius del govern central a l’hora d’abordar la reforma del finançament autonòmic, en què començaran a treballar al febrer.

També et pot interessar

stats