Puig defensa els pressupostos com una “xarxa de seguretat” davant la inflació

El cap del Consell ha recordat que s’ha encetat un “procés de rectificació” del greuge a les comarques del sud en els pressupostos generals de l’Estat

L'acord polític ja està tancat, ara resta escriure la lletra menuda d'uns comptes que s'acostaran als 30.000 milions d'euros / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat positivament l’acord entre els tres socis del govern del Botànic per als pressupostos de 2023. Aquest dissabte a Cocentaina, a la Fira de Tots Sants, el cap del Consell ha plantejat els comptes autonòmics com una “xarxa de seguretat” per a la ciutadania que pateix més la inflació i un “impuls per a la reactivació econòmica” en un context de crisi. Tot i que l'acord polític ja està tancat, encara resta escriure la lletra menuda d'uns pressupostos que s'acostaran als 30.000 milions d'euros i pujaran entre un 5 i un 6%.

Pel que fa als pressupostos generals de l’Estat (PGE), ha recordat que s’ha posat en marxa un “procés de rectificació” per a reparar el greuge patit en les comarques del sud i ha posat l’accent que en allò que depén de la Generalitat la província d’Alacant tindrà “la resposta equilibrada que es mereix”.

Puig ha argumentat que l’estabilitat de l’executiu es fa palesa en el fet que els huit anys que han governat han presentat els pressupostos dins el termini i en la forma escaient. En aquesta línia, ha qualificat aquesta setmana de “molt positiva” per al govern de coalició per l’aprovació de la reforma fiscal i l’acord pressupostari.  

Preguntat per la crisi al si del Consell arran del cessament de Mireia Mollà com a consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per part d’Iniciativa, el president l’ha negada i ha assegurat que “ha sigut un recanvi”. 

La vicepresidenta primera i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha posat l'accent en el fet que l'acord per als pressupostos permetrà "blindar els serveis socials" i també enfortir-los. Així, s'ha mostrat satisfeta tot i que "sempre es pot millorar". Quant als PGE, Mas ha considerat la inversió en les comarques del sud "decebedora" i ha fet valdre el paper del diputat estatal de Compromís, Joan Baldoví, a l'hora de reclamar "allò que ens correspon".

Els diferents departaments han aconseguit pujar les seues partides, alguns no tant com esperaven i altres més que en els pressupostos que s'aprovaren l'any passat per a enguany. És el cas d'Economia, que en 2022 va pujar un 5,2 % i ara ja avança que pujaran un 15 %.

Aquests comptes no seran tan expansius com els de 2022, però, quan la pujada general va ser del 9,1% respecte a l'any anterior. La conselleria que més va incrementar les partides va ser la d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, un 72,5%. El vicepresident segon i conseller del ram, Héctor Illueca, ha matisat que "no es tracta de pujar més o menys, sinó de prioritats estratègiques". Així, Illueca ha garantit que es podran desenvolupar "amb solvència" polítiques pel que fa a l'adquisició d'habitatges, la promoció pública i la col·laboració publicoprivada.

També et pot interessar

stats