La primera Marxa Positiva ix al carrer contra l'estigma associat al VIH

La manifestació ha tingut lloc a Madrid i ha comptat amb representació d’entitats valencianes

La primera Marxa Positiva ha comptat amb representació valenciana en els carrers de Madrid
La primera Marxa Positiva ha comptat amb representació valenciana en els carrers de Madrid / FELGTBI+

La Coordinadora Estatal de VIH i Sida (Cesida) ha recorregut aquest dissabte els carrers de Madrid en la primera Marxa Positiva amb la finalitat de lluitar contra l'estigma i la discriminació que pateixen les persones amb VIH. La marxa coincideix amb el vinté aniversari de la creació de la plataforma.

"Continua havent-hi molt d'estigma i molta discriminació. És important l'educació al voltant del VIH: com més informació hi haja, menys estigma hi haurà", ha assenyalat la presidenta de Cesida, Reyes Velallo.

Una pancarta amb el lema 'Lluitem contra l'estigma, siguem visibles' ha encapçalat una marxa que ha seguit l'icònic itinerari de la performance Carrying que l'artista Pepe Espaliú va dur als carrers de la ciutat l’any 1992. El recorregut ha eixit del ministeri de Sanitat i ha finalitzat al museu Reina Sofia, on s’ha llegit el manifest. 

Per la seua part, el secretari general de Cesida, Ramón Espacio, ha reclamat que "cal continuar lluitant contra la discriminació, estigma i invisibilitat" i ha afegit que el 18% de les persones que viuen amb VIH no ho ha comunicat a ningú "per por a les conseqüències que no s'haurien de donar". "Tindre VIH és tindre una patologia, però l'estigma i la discriminació és una barrera perquè es diagnostique", ha subratllat.

En aquest sentit, la coordinadora valenciana d’associacions de VIH i sida, Calcsicova, assenyalava el 2021 que un 18% de les 16.000 persones amb VIH al País Valencià desconeixia que tenia el virus

Presència valenciana a la Marxa Positiva

La primera Marxa Positiva ha comptat amb la presència d’entitats valencianes com la coordinadora valenciana d’associacions de VIH i sida, Calcsicova, l’associació valenciana de VIH, sida i hepatitis, Avacos-H, o el vicealcalde de València, Sergi Campillo.

Indetectable = intransmissible

Cesida ha aprofitat l’acte per a denunciar que dos terços de la població encara desconeixen que una persona amb VIH en tractament i amb càrrega viral indetectable no transmet el VIH i ha aprofitat per a demanar ajuda per a difondre aquesta informació, "que reduiria els prejudicis cap a les persones amb VIH".

També et pot interessar

stats