Les infeccions de transmissió sexual s'han incrementat un 84% en cinc anys

La infecció que més ha repuntat és el VIH, un 343% i l'edat mitjana se situa en 47 anys

Imatge d'arxiu d'una prova de diagnòstic del VIH
Imatge d'arxiu d'una prova de diagnòstic del VIH

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) creixen un 84% en cinc anys, liderades pel VIH, la clamídia i infeccions de gonocòccies, segons els resultats obtinguts a través de la base de dades anonimitzades THIN de la companyia Cegedim Health Data Espanya.

En concret, el VIH va augmentar un 343%, la clamídia un 140%, les infeccions gonocòcciques un 71%, l'herpes genital un 59%, el virus del papil·loma humà (VPH) un 45% i la sífilis un 43%. De les infeccions per transmissió sexual analitzades, les úniques que van presentar un descens en diagnòstics en el període analitzat són les hepatitis B, C i D, un 19%.

A més, la mitjana d'edat se situa en els 47 anys i només en aquest període analitzat, les ITS han augmentat més entre homes, quasi duplicant els diagnòstics entre dones. Així mateix, els homes van representar el 65% del total, mentre que la dada en dones disminueix fins a un 35%.

"Aquestes xifres constaten la necessitat de continuar impactant des d'edats primerenques i al llarg de la nostra vida sexual amb campanyes educatives que advoquen per la prevenció d'aquestes infeccions i malalties. En l'era de la sobreinformació, resulta alarmant l'increment d'aquests diagnòstics en infeccions de caràcter sexual, quan moltes són prevenibles amb accions tan senzilles com l'ús del preservatiu o conéixer les pràctiques de risc per a reduir al màxim aquesta possibilitat", ha dit el director mèdic de Cegedim Health Data Espanya, Carlos Iglesias.

Per sexes, hi ha una gran diferència de diagnòstics que depenen de quines ITS es tracte. El VPH (85%), herpes genital (63%) o clamídia (59%) es detecten més en dones, mentre que la sífilis (80%), el VIH (76%), les infeccions gonocòcciques (72%) o les hepatitis B, C i D (62%) són més freqüents en el sexe masculí.

"Si revisem aquestes dades, queda patent que encara queda molt per fer en matèria d'educació sexual. A més, hem de mirar més enllà, ja que moltes d'aquestes infeccions comporten una sèrie de comorbilitats i conseqüències que impacten directament en la salut de les persones i, en conseqüència, en el sistema sanitari", ha resolt Iglesias.

També et pot interessar

stats