El 18% de les 16.000 persones amb VIH a la Comunitat Valenciana desconeix que té el virus

Segons la coordinadora d’associacions de VIH i sida un dels seus objectius és promoure el diagnòstic precoç que permet l'accés “ràpid i gratuït” als tractaments mèdics

Probes ràpides per a la detecció del VIH
Proves ràpides per a la detecció del VIH / Europa Press

El 18% de les 16.000 persones amb VIH a la Comunitat Valenciana desconeix que té el virus. És el que ha assenyalat Calcsicova, la coordinadora d’associacions de VIH i sida, a partir de dades de la Conselleria de Sanitat amb motiu del 20 d'octubre, data commemorativa que en celebra la prova de detecció.

El 2019 es van diagnosticar 2.698 nous casos de VIH a Espanya, 471 d'ells a la Comunitat Valenciana. Per això, el fet de dedicar aquest dia a celebrar aquesta prova és per a promoure el diagnòstic precoç, que permet l'accés ràpid i gratuït als eficaços tractaments mèdics disponibles. Un tractament avançat "millorarà el pronòstic de la malaltia" i un diagnòstic precoç disminueix la possibilitat de transmissió a terceres persones”, segons fonts de Calcsicova.

Les proves de VIH són ràpides i gratuïtes

El president de Calcsicova, Carlos Manuel Gómez, comenta que "després d'aquest temps vivint en una nova realitat per la Covid-19", és difícil preveure quant afectarà els nous diagnòstics, ja que, a pesar que les proves de VIH són "més fiables, ràpides i senzilles" d'aconseguir, una part de la societat "segueix sense veure la importància o necessitat que té el diagnòstic per a la seua salut i per a frenar l'evolució dels nous casos".

A més, adverteix que "la nova realitat i la dificultat d'accés al sistema sanitari, sumat a l'estigma i la baixa percepció de risc associat al VIH, provoca que menys persones es facen la prova i hui, més que mai, cada persona que té relacions sexuals hauria de fer-se la prova, per elles mateixes i perquè estem davant la possibilitat històrica i real de posar fi a les noves infeccions gràcies a les mesures preventives. El que necessitem és fer proves i diagnosticar".

Seguint els objectius d'Onusida, el programa de les Nacions Unides sobre el VIH i sida, les entitats, l'executiu espanyol i altres sectors implicats treballen per a erradicar la sida a escala mundial el 2030.

Els objectius són que el 95% de les persones amb VIH estiguen diagnosticades; que el 95% d'elles estiga en tractament; i que el 95% d'elles compte amb càrrega viral indetectable i, per tant, intransmissible. A aquestes tres metes se suma l'objectiu d'aconseguir la zero discriminació.

La prova del VIH es pot realitzar en les entitats de Calcsicova de manera anònima, confidencial i gratuïta. A València, a Avacos-H, al Comité antisida de València i a Lambda; a Alacant, a Acavih. A Castelló, a Casda i als centres de salut als CIPS.

Per a aconseguir la meta final, des de Calcsicova s'assenyala que és necessari continuar treballant en estratègies preventives combinades, l'ús del preservatiu, la realització de la prova de VIH i la profilaxi post i preexposició.

La prova del VIH es pot realitzar en les entitats de Calcsicova de manera anònima, confidencial i gratuïta, a València en Avacos-H, al comité antisida de València i a Lambda; a Alacant, a Acavih; i a Castelló de la Plana a Casda. A més, les proves del VIH també es fan als centres de salut, als CIPS i amb l'autotest de les farmàcies.

A la ciutat de València, aquest dimecres per a celebrar la data es penjarà una pancarta al balcó de l'Ajuntament de València i es posarà un punt de trobada positiva i salut sexual a la façana de l'ajuntament i de l'edifici de Tabacalera durant unes hores, per a sensibilitzar sobre el VIH.

També et pot interessar

stats