El pla de vacances del personal mèdic, encara en l'aire

CCOO reclama a la Conselleria de Sanitat que deixe de "llançar pilotes fora" i el conseller, Marciano Gómez, anuncia mesures extraordinàries per a esquivar la falta de professionals

Personal sanitari en l'Hospital La Fe de València (arxiu)
Personal sanitari en l'Hospital La Fe de València (arxiu) / Shutterstock

Queda a penes un mes perquè comence el període estival i la Conselleria de Sanitat encara no ha començat a negociar el pla de vacances del personal mèdic a la Comunitat Valenciana, segons denuncia este dijous CCOO PV en un comunicat. El document és fonamental cada any perquè serveix de full de ruta per a una tasca veritablement complicada: conjugar el descans d'estiu del personal sanitari amb l'atenció als valencians i els turistes que arriben a partir de juliol. Enguany, a més, hi ha una dificultat afegida pel fet que els MIR no podran fer les substitucions d'estiu perquè acaben el període formatiu en setembre, cosa que agreuja més el dèficit de facultatius.

Tot plegat, sembla un trencaclosques difícil de quadrar amb un punt de partida evident: falten metges per a l'estiu en els consultoris i hospitals valencians. En concret, el forat és de vora 1.200 professionals, cosa que fa perillar l'obertura de 54 centres auxiliars i la cobertura de personal en 70 centres de salut i hospitals, segons va precisar este dimecres el mateix conseller de Sanitat, Marciano Gómez. La meitat dels buits corresponen a places que estan sense cobrir, però l'altra ix de les substitucions que habitualment fan els metges residents i que enguany no són viables pels retards de la formació a causa de la pandèmia, que els impedirà finalitzar en juny. I és impossible contractar-los sense el permís del Ministeri de Sanitat.

La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO ha tornat a demanar a Sanitat que presente ja el pla de vacances per a concretar la cobertura dels professionals durant l'estiu i ha insistit que han de tapar-se el 100% de les absències. Per això, el sindicat ha instat al departament liderat per Marciano Gómez que deixe de "llançar pilotes fora", ja que la gestió del personal és una competència autonòmica i ha de presentar solucions en la taula sectorial perquè els representants dels treballadors hi puguen fer aportacions.

CCOO considera que "la situació actual no és molt diferent de la d'anys anteriors" perquè "no solen substituir al personal facultatiu íntegrament". Per exemple, la previsió en atenció primària "fa dècades que és pràcticament inexistent" i es limita a cobrir "el personal que és recurs únic en el seu centre", així com "la contractació per a la cobertura d'algun consultori auxiliar de reforç en zona costanera". Però en hospitals —prossegueix el sindicat— no es cobreix ni un 10% dels metges i vora el 30% en la resta de categories professionals. "En conseqüència, la Conselleria ha optat anteriorment per tancar els centres de salut a la vesprada i multiplicar el nombre de guàrdies que realitzen per a poder cobrir les necessitats", denuncia CCOO, que insta a "corregir" una pràctica que es repeteix "any rere any" i que "perjudica la ciutadania i el personal".

La Conselleria de Sanitat assegura que recorrerà a incentius per a gratificar aquells professionals que es queden treballant durant l'estiu i es compromet a obrir els mateixos consultoris auxiliars que l'any passat. "Prendrem les mesures extraordinàries per a intentar que, com a mínim, hi haja l'assistència sanitària de l'any passat", ha assenyalat Marciano Gómez.

Sanitat destinarà huitanta milions al pla d'estiu per a sufragar estes bonificacions als facultatius que facen extra i altres mesures. Entre d'altres, es recorrerà a la mobilitat en casos excepcionals i es faran fixos residents que ocupen places de difícil cobertura. Esta vesprada hi ha una reunió prevista entre representants de la Conselleria i diferents departaments de salut per a començar a perfilar ja este pla de contingència amb urgència, com li reclamen els sindicats.

També et pot interessar

stats