Seguint la pista del foc: els pèrits escanegen la façana en 3D del complex residencial cremat a Campanar

La Policia Científica supervisa l'accés dels tècnics de les asseguradores que hauran d'avaluar els danys causats en l'incendi i on es va originar

Els pèrits de les asseguradores entren a l'edifici incendiat de Campanar / Ana Escobar (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de març 2024 - 09:53 Actualitzat: 21 de març 2024 - 15:49

Quan falta només un dia perquè es complisca un mes del devastador incendi que va reduir a cendres un complex residencial del barri de Campanar (València) i que va acabar amb la mort de deu persones, els pèrits de les companyies asseguradores que tenien contractades la comunitat de veïns han entrat per primera vegada a les dues torres cremades. Ho han fet acompanyats d'agents de la Policia Científica, que supervisarà totes les tasques dels tècnics destinades a avaluar els danys causats en el tràgic sinistre i trobar respostes tant per a l'origen del foc com per a la vertiginosa propagació. L'immoble, que està cremat de dalt a baix, sumava més de 130 habitatges.

El president i director tècnic de l'empresa de La Rioja Synthesis Investigación de Siniestros —una de les autoritzades—, Félix César Alonso, ha informat que es permetrà l'entrada de dues persones per asseguradora. En declaracions als mitjans de comunicació just abans de passar a la finca, ha explicat que els pèrits visitaran el pis de la porta 86, on es va iniciar el foc, i també els contigus. "Hem de detectar el punt exacte de l'origen i quina va ser la font d'ignició. Sense això no podrem saber què va provocar l'incendi", ha assenyalat l'expert. Els especialistes que treballen hui a Campanar han participat també en investigacions d'altres grans incendis mortals, com el de la Torre Windsor de Madrid o els de les discoteques de Múrcia.

La jornada d'aquest dijous era només una primera presa de contacte. Alonso també ha apuntat que més endavant, en pròximes visites, s'arreplegaran mostres dels materials de la façana per a analitzar-les després en el laboratori. Sota la lupa, la propagació de l'incendi: per què va ser tan ràpida i devastadora? "Hem d'estudiar per què les façanes ventilades poden provocar un desplaçament més gran del foc que les que no tenen aquest buit, que és el que produeix l'efecte fumeral", ha explicat. Així, el directiu de Synthesis Investigación de Siniestros ha posat d'exemple l'incendi ocorregut en un gratacel a la Vila Joiosa, en el qual, a diferència del cas de Campanar, les flames no s'escamparen amb aquella voracitat perquè la façana no estava ventilada.

De moment, en la visita de hui els enginyers han escanejat amb un làser tridimensional la façana de les dues torres afectades per a obtindre en temps real una imatge on comparar les àrees cremades amb les que no ho estan. És un treball que utilitza l'última tecnologia per a poder examinar els danys que no són perceptibles a simple vista i també localitzar zones susceptibles d'analitzar en laboratori.

El titular del jutjat d'instrucció número 9 de València va autoritzar el passat dia 14 els pèrits d'onze companyies, de les quals deu són d'assegurances, perquè accedisquen l'edifici incendiat i puguen elaborar els informes de valoració. Es tracta de les mercantils que han presentat en el jutjat una pòlissa d'assegurament d'algun element de l'immoble o han acreditat d'alguna altra forma un interés legítim en la causa.

Els funcionaris de la Policia Científica han acompanyat i supervisat l'accés coordinat i organitzat d'aquests experts a l'edifici. Desenvolupen la faena alhora, però cadascun amb la seua investigació per separat i sense compartir resultats. Habitualment, però, en aquests casos s'arriba a les mateixes conclusions encara que cadascun aporte matisos finals.

Fa uns dies, el jutge instructor va acordar el sobreseïment provisional de les diligències prèvies després de rebre un ofici policial en què es descartava l'"etiologia criminal o delictiva" del sinistre. D'altra banda, la comunitat de propietaris de l'edifici calcinat en el número 2 del carrer Poeta Rafael Alberti ha interposat una denúncia en aquest mateix jutjat per la comissió d'un presumpte delicte de danys per imprudència greu respecte de les possibles negligències dels agents de l'edificació. A més, aquest grup de veïns s'ha personat com a part perjudicada, en qualitat d'acusació particular, i demana la reobertura de les diligències prèvies.

També et pot interessar

stats