La comunitat propietària de l'edifici cremat de Campanar denuncia per danys els constructors

El veïnat al·lega imprudència greu per possibles negligències i demana al jutjat la reobertura de les diligències prèvies

Estructura de l'edifici incendiat de Campanar
Estructura de l'edifici incendiat de Campanar / À Punt NTC

La comunitat de propietaris de l'edifici del barri de Campanar (València) cremat en l'incendi del 22 de febrer passat, que va saldar-se amb la mort de deu persones, ha presentat una denúncia en el jutjat d'instrucció número 9 de la ciutat per la comissió d'un presumpte delicte de danys. Al·leguen imprudència greu per les possibles negligències dels constructors. A més, aquest grup de veïns afectats del complex ubicat en el número 2 del carrer del Poeta Rafael Alberti s'ha personat en la causa com a part perjudicada, en qualitat d'acusació particular, i demana la reobertura de les diligències prèvies.

La policia judicial va comunicar el 8 de març al jutjat d'instrucció número 9 de València, que investiga les causes de l'incendi, que descarta l'origen criminal o delictiu del sinistre. En conseqüència, es va autoritzar l'accés a les companyies asseguradores, que entraran aquest dijous en l'immoble. El jutge instructor va alçar el secret del sumari i va acordar de manera provisional el sobreseïment de les actuacions, a l'espera que concloga la investigació i les anàlisis policials que hauran de determinar l'origen concret del foc.

La denúncia de la comunitat de propietaris, presentada a través del president, Francisco Fernández, i sota la direcció legal del lletrat Guillermo Aragó Hervás, del despatx Togas&Tributos Abogados, s'interposa "per la comissió d'un presumpte delicte de danys per imprudència greu, respecte a les possibles negligències dels agents de l'edificació", que podrien haver sigut "clau" en la propagació i les conseqüències de l'incendi. Consideren per això que cal depurar responsabilitats pel virulent sinistre que va destruir les dues torres del residencial pràcticament de dalt a baix i que es va saldar amb víctimes mortals.

Tenint en compte aquesta circumstància, la comunitat de propietaris "es veu en l'obligació de denunciar aquests fets en atenció a la destrucció de l'edifici mateix i als copiosos danys que s'han produït en l'immoble". En l'escrit s'especifica que no sols caldrà esbrinar com es va produir l'incendi, sinó que també demanen investigar les causes per les quals les flames es van propagar amb tanta rapidesa i provocaren la destrucció de pràcticament tota la finca. El foc es va estendre ràpidament des de l'exterior cap a l'interior i en pocs minuts va assolar l'edifici, per la qual cosa pel que sembla la façana va coadjuvar-ne a la propagació, un fet que consideren que "no és gens normal".

L'advocat Guillermo Aragó ha assenyalat que en aquesta classe de delictes la prescripció sobre la possible responsabilitat dels agents de l'edificació no s'inicia fins que es produeix el perjudici efectiu, per la qual cosa en la denúncia se sol·licita investigar i comprovar si l'immoble va construir-se incomplint el que es disposa en el Reial decret 2177/1996, de 4 d'octubre, pel qual s'aproven les condicions de protecció contra incendis dels edificis.

També es demana determinar si va haver-hi una possible negligència o imprudència comesa per la instal·lació del revestiment de la façana per part dels agents de l'edificació que intervingueren en la construcció de l'immoble, o si podria ser responsable per negligència el fabricant de les plaques que revestien l'exterior de la façana. Es requereix investigar, igualment, si algun dels agents de l'edificació que van intervindre en la construcció pogueren ser responsables per negligència o imprudència de la ràpida propagació del foc i que això haja ocasionat més danys dels que, potser, s'haurien registrat sense la comissió d'aquesta hipotètica "imprudència".

A més, la comunitat propietària insta el jutjat perquè lliure ofici a l'Ajuntament de València per tal que remeten tot l'expedient que va donar lloc a l'atorgament de la llicència d'obres majors per a la construcció de l'edifici a fi de conéixer quins van ser els agents de l'edificació, quines normes constructives es van aplicar i quins materials es van emprar en les obres.

També et pot interessar

stats