El pare de l'home mort amb la dona i els fills en l'incendi de Campanar recorrerà contra l'arxivament

Acusa el jutjat de causar "indefensió" amb el sobreseïment de la causa penal, que considera "intempestiu per prematur"

L'advocat de la part paterna de la família de quatre membres que va morir en l'incendi de Campanar, Ignacio Grau, explica els motius del recurs / À Punt NTC

El pare de l'home mort en l'incendi de Campanar juntament amb la dona i dos fills menors (un de tres anys i un altre de dies) ha anunciat que recorrerà contra l'arxivament de la causa penal, que considera "intempestiu per prematur" i "causa d'indefensió". Representa els interessos de la família que va tancar-se al bany del seu habitatge, seguint presumptes instruccions dels bombers, segons va revelar l'entorn de les víctimes a partir dels missatges enviats per aquells en els moments previs a la seua mort. El seu advocat, el penalista Ignacio Grau, ha iniciat els tràmits aquest dilluns, amb la presentació d'un escrit davant el jutjat d'instrucció número 9 de València, que investiga les causes del sinistre. "En l'acte d'arxivament no trobe una explicació de què s'ha investigat ni com s'arriba a les conclusions policials que assumeix el jutge ni un relat que de per bo l'esdevingut, que allunye qualsevol indici d'una responsabilitat penal per imprudència", ha exposat Grau en una entrevista a À Punt NTC. El lletrat s'ha mostrat sorprés per la rapidesa amb què s'ha tancat la via penal, en contrast amb altres causes "menys rellevants" en què ha treballat, on les instruccions han durat un any o més.

El jutjat va declarar el sobreseïment provisional el huit de març, emparant-se en els informes preliminars de la Policia Nacional, que descarten l'origen criminal o delictiu. L'acte exposava que sense indici de delicte, la causa no podia seguir per la via penal i s'havia de centrar en la jurisdicció civil. Tanmateix, el lletrat que representa el pare, avi i sogre de la família retrau al jutjat que haja fet coincidir el sobreseïment amb l'alçament del secret, impedint l'accés a la causa fins a l'arxivament de la part penal d'aquesta. Una decisió que, segons l'escrit, els ha privat del seu dret d'informació "causant evident indefensió". Reclama que la resolució es notifique expressament als pares del mort, segons obliga l'Estatut de la Víctima, i concedisca un termini per a poder "interposar tots els recursos pertinents" a comptar des del moment en què se'ls facilite còpia de les actuacions. Adverteix que, en cas de negativa, interposarà un recurs de reforma i subsidiari d'apel·lació contra la decisió de sobreseïment.

"Els familiars no volen buscar responsabilitats que no existeixen. Busquen un relat, que entenem que els ajudarà en el seu dol. Volen conéixer i llavors valorar si hi ha possibilitat de recurs o deixar-ho estar. (...) Només volen saber. Si no sabem contra què podem recórrer. Ens deixa indefensos", ha exposat Ignacio Grau.

La petició argumenta que la resolució judicial ha sostret a la part de la família el dret d'accés efectiu a la causa i als recursos previstos en la llei "amb igualtat d'armes respecte al ministeri fiscal i parts, a les quals sí que ha permés la personació". L'objectiu final, segons detall l'escrit, és que el jutjat anul·le l'arxivament, done accés de la causa a la part i habilite un nou termini per a, així, poder si és el cas sol·licitar diligències o poder recórrer la resolució en igualtat.

"El fiscal sí que ha tingut accés a la causa, però és només una part. Els advocats de l'acusació particular també tenim dret en el procés. Reclamem tindre una investigació completa, assossegada i amb contingut, en la qual les acusacions puguem proposar diligències i que el jutge considere si alguna pot ser bona o no, però des del respecte absolut als drets processals de les parts", ha insistit Grau.

Un electrodomèstic, possible origen del foc

L'incendi es va originar el 22 de febrer, al voltant de les 17:30 hores, a l'apartament 86 d'un dels dos edificis arrasats pel foc. En poc més d'una hora, les flames devoraren els 138 pisos dels dos blocs d'habitatges, de deu i catorze plantes, en les quals vivien uns 450 veïns. Com a conseqüència, deu persones van morir i quinze van resultar ferides, entre elles, set bombers.

La investigació preliminar de la Policia Nacional apunta un electrodomèstic de la cuina d'un dels habitatges com el causant de l'incendi, ha avançat aquest dilluns la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.

També et pot interessar

stats