Els panells instal·lats a la finca de Campanar van propagar un altre incendi en una torre de Madrid el 2020

Els edificis comparteixen un model similar de panells de l'empresa Alucoil (coberta d'alumini i nucli de polietilé) a què la investigació judicial sobre foc Madrid atribueix l'extensió de les flames

Incendi d'un edifici al barri de Campanar de València
L'Incendi del complex residencial del barri de Campanar de València / EFE / Manuel Bruque

El precedent immediat de l'incendi de Campanar no és la torre Grenfell de Londres, escenari d'una catàstrofe amb 72 morts, sinó un edifici del barri de Chamartín de Madrid que, l'agost del 2020, es va cremar de manera similar al de València, però sense víctimes mortals. A la façana d'aquella finca, al carrer Dulce Chacón, es van instal·lar panells similars als de Campanar i la coberta va respondre d'idèntica manera a les flames. El foc, que es va declarar al terrat per una barbacoa, es va desplaçar cap a les plantes inferiors pel goteig dels materials.

En les dues finques es van emprar panells d'alumini amb nucli de polietilé de baixa densitat d'Alucoil, una empresa de Miranda de Ebro (Burgos), segons figura als projectes de construcció dels edificis i ha confirmat el Consell General de Col·legis d'Arquitectura Tècnica d'Espanya. En aquella època, la marca comercialitzava diversos panells amb diferents comportaments enfront del foc.

A València es creu que es va instal·lar el model Larson, que consistia en dues capes d'alumini unides per un nucli de "resina termoplàstica (el polietilé) de baixa densitat primària", segons va avançar Levante-EMV. Aquests són els panells de coberta d'alumini del tipus Alucobond (una reconeguda marca comercial) que anunciava la promoció de la finca de Campanar. La constructora els va instal·lar a la façana sobre una capa d'aïllant (llana de roca) resistent al foc.

La investigació de Madrid atribueix la propagació a la façana

Alucoil no ha confirmat el model instal·lat a València, perquè manca d'un registre formal, però vista la façana es dona per fet que els panells són seus. Un portaveu de l'empresa citat per EFE ha demanat prudència abans de traure conclusions precipitades. "No podem assegurar que no hi haguera material d'altres proveïdors en l'obra, igual que no sabem com es va fer la instal·lació", ha advertit la font, que ha assegurat que l'empresa no ha sigut contactada encara ni per la policia ni per l'autoritat judicial, tècnic o cap perit. Tampoc van ser citats en la investigació judicial sobre l'incendi de Madrid.

En la causa oberta sobre el foc de Chamartín, on els inquilins del terrat estan processats com a responsables del foc, es fa costar que "la propagació de l'incendi a la resta d'habitatges i llocs afectats es va veure afavorida pel material aïllant de les façanes de l'edifici".

Una instal·lació amb aval tècnic i cobertura legal

Aparentment, ni aquella instal·lació ni la de València vulneraven la normativa, ja que van iniciar-se abans del canvi en el Codi Tècnic de l'Edificació, que des del 2006 exigeix major resistència al foc en els materials de façanes. Els panells d'Alucoil van rebre l'aval tècnic de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja, dependent del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), per als revestiments de façanes ventilades. L'institut va arribar a posar la finca de Madrid com a referència sobre com instal·lar aquest tipus de coberta en el document tècnic que validava els panells metàl·lics d'Alucoil el 2008 i el 2015.

Aquests panells, presents en un altre edifici que la mateixa promotora de Campanar va edificar a Mislata (Horta Sud), també s'han instal·lat en oficines, hospitals, centres comercials, terminals portuàries de passatgers i un circuit de motociclisme, segons la documentació de què dona compte l'agència EFE.

També et pot interessar

stats