Cos-Gayón (UPV): "Hauríem d'haver vist si hi havia algun edifici com el de l'incendi de Londres ací"

El director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació (ETSE) de la Universitat Politècnica de València adverteix que la investigació sobre les causes està en una fase preliminar. Defén la revisió dels habitatges amb materials similars a les façanes i la retirada subvencionada d'aquests, perquè "el sistema de control ha fallat"

El director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació (ETSE) de la Universitat Politècnica de València, Fernando Cos-Gayón / À Punt NTC

L'edifici de Campanar arrasat per les flames és "una terrible excepció" en el parc d'habitatge valencià, perquè es va "emprar un material que mai s'havia d'haver col·locat". Un producte que "gotejava", en contra del que marca el Codi Tècnic d'Edificació, i del que encara queda molt a parlar i investigar. Ho ha explicat a Les Notícies del Matí Fernando López, director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació (ETSE) de la Universitat Politècnica de València. Cos-Gayón recorda que la investigació continua en curs, a un ritme molt diferent de la demanda de respostes immediates per part de la ciutadania. Crítica, per precipitades i contraproduents, les primeres anàlisis sobre les causes per part d'algunes veus expertes "que lluny d'aclarir han embolicat la situació". "Els panells no estan formats per poliuretans; és polietilé d'alta densitat", ha advertit l'enginyer, "això va alarmar moltíssima gent i va fer que saltara la indústria".

Les flames s'han apagat, però l'incendi no. Hi ha una investigació important per a veure com fer perquè no torne a succeir

"Les flames s'han apagat, però l'incendi no. Hi ha una investigació important per a veure com fer perquè no torne a succeir", ha insistit l'expert. Considera "absolutament justificada" la preocupació del veïnat de l'edifici clònic edificat per la mateixa constructora de Campanar a Mislata (Horta Sud). I creu, que en cas de confirmar-se una errada similar, siga en el material o en la disposició d'aquest, s'hauria de subvencionar el canvi de façana, o altres similars que puga haver-hi, en una acció coordinada de les administracions, perquè "el sistema ha fallat". Considera la normativa espanyola "exemplar", però admet que sempre va un segon per darrere dels fabricants. "Estem en un punt en què la normativa ha de començar a retirar coses", ha dit. En aquest sentit, ha recordat les modificacions d'edificis afectades per aluminosi per l'ús de ciment defectuós a mitjan segle passat.

La preocupació del veïnat de l'edifici clònic de Mislata està absolutament justificada

Paciència demana també per a atribuir responsabilitats i detectar què ha fallat en la cadena de control. "En la fitxa tècnica de l'edifici figura un segell de qualitat d'aquella època que deia que el material era combustible però no inflamable. La responsabilitat de qui és?", s'ha preguntat Cos-Gayón, que considera "no factible" la possibilitat que s'emprara un material no homologat, ja que a l'edifici comptava amb l'aval de l'arquitecte tècnic, que confirma la certificació i el compliment de la normativa de tot el que s'usa. "És més factible és una errada en el sistema de control del material o en la col·locació d'aquest", ha raonat als micròfons d'À Punt.

Si el foc s'haguera declarat a altres hores, a Campanar podria haver passat el mateix que a Londres (on van morir més de 70 persones)

El director de l'ETSE lamenta que no s'ha arribat a temps. La falta de reacció i prevenció malgrat els senyals d'alarma fa sis anys. "El que falla és Grenfell; el fet que el 2017 hi ha un edifici a Londres que crema com una torxa i tots hauríem d'haver pensat: 'Ui, n'hi ha cap per ací que siga així?'". El revestiment estava farcit de polietilé, un dels materials que ara se sospita que també podria haver-se col·locat a Campanar. A Londres van morir 70 persones, "el mateix que hauria passat ací si l'incendi s'haguera produït a altres hores", ha afirmat Cos-Gayón.

Topar els preus mai resoldrà el problema de l'habitatge. No sé per què intentem fer ací una cosa que ha fallat allà on s'ha aplicat

En un altre ordre de coses, el director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació de la UPV també ha valorat l'alça dels preus de l'habitatge. Considera que "el problema és molt greu" perquè ara mateix "només hi ha vivendes per a persones que tenen molts diners, però no per a la gent jove o vulnerable". En la seua opinió la solució comença per facilitar la construcció d'habitatge públic, "traure més oferta per a destensar els preus", però ja s'ha arribat tard. "Havíem d'haver començat des d'ahir (...) construir habitatges per a permetre lloguers de 200 euros requereix temps i un esforç important", adverteix Cos-Gayón. L'enginyer ha criticat l'enfocament de la llei de l'habitatge. "Topar els preus mai resoldrà el problema. No sé per què intentem fer ací una cosa que ha fallat allà on s'ha aplicat. El problema el veiem des de fa cinc anys i se'ns ha dit de tot. Continue entrant gent a Espanya que no té possibilitat de trobar una solució habitacional", destaca l'expert en edificació, que alerta del risc "d'assentaments il·legals; que la gent es pose a viure on puga".

També et pot interessar

stats