L'incendi de Campanar va començar en un electrodomèstic de la cuina del pis 86

La conclusió preliminar de la investigació policial referma el caràcter "fortuït" del foc i descarta el mecanisme automàtic del tendal com a origen

Ofrena de flors en record de les víctimes en les immediacions de l'edifici calcinat
Ofrena de flors en record de les víctimes en les immediacions de l'edifici calcinat / Rober Solsona (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de març 2024 - 11:08 Actualitzat: 12 de març 2024 - 07:58

L'incendi de Campanar va començar a la cuina del pis 86 del complex residencial, probablement en un electrodomèstic, i no en el mecanisme automàtic del tendal, on fins ara se situaven les sospites. Així ho ha determinat les conclusions preliminars de la investigació policial sobre l'origen del foc, que ha avançat la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, en una compareixença davant de la premsa. 

L'avaria elèctrica es va posar damunt la taula com a possible causa l'endemà del sinistre. En un primer moment es va ubicar en el mecanisme automàtic per al desplegament i replegada del tendal, situat en el mateix balcó on es captaren les primeres imatges de flama, a la setena planta de l'edifici. Els nous detalls de la investigació alteren lleugerament la versió original, ja que indiquen que el foc no hauria començat directament en un punt de la façana sinó que hauria progressat des de l'interior de la finca cap a l'exterior d'aquesta. Des d'allí les flames es va propagar per la coberta ventilada de la torre de catorze plantes abans de botar a l'edifici veí, de nou altures. 

El propietari del pis estava de viatge en el moment dels fets. La investigació ha descartat la responsabilitat penal i apunta a un accident fortuït, segons ha recordat Pilar Bernabé. Una vegada arxivada la causa penal, el jutjat que investiga el cas ha autoritzat l'accés a les assegurances perquè facen les corresponents valoracions de danys que determinaran les indemnitzacions. Considera que ja no hi ha risc que l'acció dels pèrits privats puga interferir en les investigacions policials.

Les indagacions compleixen, de moment, amb el pronòstic. En els dies posteriors a l'incendi, veus expertes consultades per À Punt anticiparen que no es tardaria a conéixer l'origen al mateix temps que advertiren que determinar la incidència dels possibles factors de propagació (com el revestiment interior dels panells de la coberta o l'estructura de la façana ventilada) tardarien molt més a concretar-se, ja que requeririen treball de laboratori.

També et pot interessar

stats