Almenys tretze morts en la tragèdia de les discoteques de Múrcia

La Policia Nacional ha registrat setze persones desaparegudes, però el govern autonòmic assegura que al lloc dels fets no hi ha més cadàvers

La investigació sobre l'origen de l'incendi es reprendrà en 48 hores, a causa de les altes temperatures
La investigació sobre l'origen de l'incendi es reprendrà d'ací a 48 hores, a causa de les altes temperatures / Marcial Guillén (Efe)

Almenys tretze persones han mort en l'incendi declarat a primera hora d'aquest diumenge al matí en la discoteca Fonda Milagros de la zona d'oci Atalayas, a Múrcia, segons el govern de la Regió de Múrcia.

Els cadàvers han sigut traslladats a l’institut forense i, de moment, només tres cossos han sigut identificats a través de les empremtes dactilars, de manera que la identificació de la resta dels cadàvers haurà d’esperar que es duga a terme una prova d’ADN amb les mostres facilitades pels familiars.

No es descarta que hi apareguen més víctimes mortals a mesura que avancen els treballs dels diversos efectius per tal d’assegurar l’accés a la zona i possibilitar l’extracció dels cadàvers. Però des de l'executiu autonòmic sí que descarten trobar més cossos en la zona on es van detectar les primeres víctimes mortals. Segons el subinspector de la Policia Nacional Diego Seral, es preveu que el registre de desapareguts “coincidisca pràcticament amb la llista de morts”. 

Seral també ha afirmat aquest diumenge de vesprada que, tot i els treballs efectuats per a assegurar l’estructura, “les altes temperatures impedeixen accedir a l’interior del recinte” i que encara hauran d'esperar 48 hores per poder accedir a la discoteca, que en aquests moments “està en risc imminent de caiguda”. Serà, per tant, a partir d'aquest moment quan puguen determinar-se els motius que van originar el foc.

El president murcià, Fernando López Miras, ha atés els mitjans a les portes del pavelló on els familiars i amistats de les víctimes estan rebent atenció psicològica. Visiblement emocionat, ha posat a la disposició d'aquestes persones tots els recursos a l'abast de l'executiu que encapçala. En aquesta línia, ha explicat que tant el govern autonòmic com el consistori estan ajudant les famílies de les persones desaparegudes que es troben fora d'Espanya amb els vols per a desplaçar-se a Múrcia i l'allotjament.

Tres unitats amb catorze bombers i 22 agents de la Policia Local i Nacional vetlaran al lloc dels fets durant tota la nit de diumenge per a poder assegurar, demà dilluns, la tornada a la normalitat de la zona i dels negocis que envolten aquestes tres discoteques.

Quatre persones, dues dones de 22 i 25 anys i dos homes de 41 i 45 anys, han hagut de ser ateses pels serveis mèdics per intoxicació per inhalació de fum i han sigut traslladades en ambulàncies a diversos centres sanitaris, mentre que una vintena de persones ferides que han accedit als centres hospitalaris pel seu propi peu, han sigut casos lleus i ja han sigut donades d’alta. 

El foc, que s’ha iniciat a les 6:00 del matí, s’ha estés ràpidament a les dues discoteques adjacents, Golden i Teatre, local on s'havia apuntat inicialment com a focus de l'incendi. La ràpida intervenció dels bombers, que han mobilitzat dotze vehicles i més de quaranta efectius, ha possibilitat que es donara per extingit dues hores més tard.

L'Ajuntament ha habilitat un punt d’atenció a les víctimes i els seus familiars al Palau dels Esports de Múrcia, on disposen d’una unitat de suport psicològic formada per una quarantena de professionals i voluntaris especialitzats en casos d'emergència. Més d’un centenar de persones ja han sigut ateses, entre les quals han acudit familiars de persones que continuen desaparegudes a hores d’ara.

Es multipliquen els missatges de condol

En clau estatal, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha mostrat en les xarxes socials la seua “solidaritat amb les víctimes” de l'incendi i els seus familiars i ha agraït als serveis d'emergències desplegats el seu treball. També ha traslladat el suport de l'executiu i la col·laboració al president murcià.

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, per la seua banda, ha “lamentat molt” l'ocorregut i afirma “acompanyar en el seu dolor els familiars de les víctimes” de l'incendi.

Tres dies de dol oficial

L'Ajuntament de Múrcia i el govern autonòmic han decretat tres dies de dol oficial per la tragèdia i les banderes onejaran a mig pal en els edificis públics fins al dimecres. A més, aquest dilluns es farà un minut de silenci al migdia en record de les víctimes al palau de San Esteban, seu de la presidència autonòmica. També s’ha cancel·lat tota l’agenda d’actes prevista per a aquest diumenge.

Els bars i locals d'oci de la ciutat han volgut sumar-se a les mostres de condol i han acordat tancar aquest diumenge de vesprada els establiments, segons ha informat la Federació d'Empresaris de la Regió de Múrcia d'Hoteleria i Turisme.

Altres tragèdies semblants 

A l'espera de tindre una xifra definitiva de víctimes mortals, aquest ja és l'incendi més mortífer registrat a Espanya en un local d'oci en més de vint anys. No s'havia vist una tragèdia d'aquestes dimensions des de la viscuda el 1990 a la discoteca Flying de Saragossa, en què van morir 43 persones.

El cas més notori, per l'elevat nombre de defuncions, és el de la discoteca Alcalá 20 de Madrid, el 17 de desembre del 1983. Un foc originat darrere de les cortines de l'escenari del local va posar fi a la vida de 81 persones.

En total, almenys 154 persones han mort en els últims quaranta-cinc anys en incendis registrats en sales de festa i discoteques a Espanya.

També et pot interessar

stats