Perilla la collita a Montitxelvo perquè el foc ha destruït les infraestructures de reg

Perquè els camps siguen rendibles aquesta temporada cal regar ja, però l’aigua no podrà arribar fins d'ací a unes dues setmanes

Un camp de caquis de Montitxelvo que necessita reg urgentment després de l'incendi / À Punt NTC

Amb l'incendi de Montitxelvo controlat comencen a aparéixer les conseqüències del foc. El terme municipal està sec i les 500 hectàrees cultivades no es poden regar perquè el foc ha destrossat bona part de la infraestructura hidràulica de reg.

José Antonio Lorente, procurador de l'aigua a Montitxelvo, diu que l’incendi els ha trencat el motor i els ha deixat la bassa buida i plena de forats. Per tant, si aboquen la poca aigua que els queda, se n’ix tota pels costats. “Cuit, està tot cuit”, es lamenta.

Aquests camps els reguen habitualment mitjançant un sistema de degoteig amb una xarxa de canonades que circula per davall de terra, i el consum de l'aigua es controla amb comptadors, però el foc ha rebentat totes les canonades. 

Alfonso Gomar, llaurador de Montitxelvo, té unes 100 fanecades de distints cultius i està preocupat perquè, per tal que la collita anara bé i es mantinguera la renda, calia regar. “Ara, com que no es pot regar, el poquet que queda caurà a terra”, afirma.

Pep Muñoz és propietari d'una finca de 45 fanecades de pruneres i oliveres. Ha perdut una bona part cremada, i la resta necessita aigua, però no pot regar perquè el foc ha cremat el comptador, les vàlvules i les claus de pas. La situació és similar a la d’Alfonso, i els seus beneficis també perillen.

I el que més preocupa ara a Montitxelvo és que tots aquests problemes d’infraestructures hídriques no es resoldran abans de dues setmanes. Mentrestant, cinc dies després de l’inici de l’incendi, la terra continua tirant fum.

També et pot interessar

stats