Les primeres imatges de l'incendi de Montitxelvo: el foc va començar en una zona de camps pròxima al barranc de la Font

Una gravació, a què ha tingut accés À Punt en exclusiva, desvela el punt en què es va original el foc, que els satèl·lits del sistema Copernicus ubiquen a les 14:27 hores de dijous

Imatges del primer focus de l'incendi de Montitxelvo

L'incendi de Montitxelvo (Vall d'Albaida) va començar en una zona envoltada de camps, entre el poliesportiu municipal i el barranc de la Font, des d'on es va escampar per les tres comarques afectades amb ajuda de vents de més de cent quilòmetres l'hora. À Punt ha tingut accés en exclusiva a imatges dels primers moments del foc, un vídeo gravat des del municipi, a les 14:45 hores de dijous, que té el recinte esportiu com a referència física més clara. En aquestes s'hi veu la llengua de foc inicial, envoltada d'arbrat baix. Els nostres equips al terreny han comprovat que aquest punt està apegat al barranc, que tenia una massa forestal considerable i va proporcionar el carburant que va alimentar el foc. 

Els satèl·lits situen a les 14:27 hores l'inici

La informació de la xarxa de satèl·lits Copernicus de l'Agència Espacial Europea confirma la mateixa ubicació. El mapa de punts calents del sistema de detecció d'incendis per infrarojos (VIIRS) registra en aquest lloc el primer punt calent, a les 14:27 hores de dijous, només díhuit minuts abans de les imatges a què ha tingut accés À Punt. I a partir d'aquesta ubicació dibuixa com va créixer l'incendi al voltant del barranc. 

Els punts calents del VIIRS (hotspots) es generen a partir de la detecció d'emissions de calor en la superfície de la Terra, amb l'observació des de l'espai de les alteracions de radiació infraroja i tèrmica. Aquesta informació és un recurs habitual en la gestió i investigació de desastres naturals. 

El "factor humà", principal hipòtesi

La delegació del govern espanyol ha apuntat el "factor humà" com a principal hipòtesi sobre l'origen de l'incendi. La Guàrdia Civil investiga si es tracta d'un foc "accidental o intencionat", segons va indicar la delegada Pilar Bernabé. Els agents ja han arreplegat mostres a la considerada zona zero del foc, un treball que ha deixat rastre en forma de precintes abandonats en les proximitats del barranc de la Font. 

"No es descarta que l'incendi siga provocat. Si és així, no ha sigut obra d'un aficionat, sinó d'algú o alguns que saben d'això, del foc. Jo no estaria tranquil. Anirem per ells", va anticipar el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en una intervenció a la premsa dissabte per a valorar l'evolució del foc. 

També et pot interessar

stats