Parlar obertament del suïcidi, clau per a salvar vides
Aquest 10 de setembre es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi
El suïcidi és la primera causa de mort no natural a l’estat, per davant de les morts per accidents de trànsit o per homicidi. El 2020 van posar fi a la seua vida a Espanya 3.941 persones, un 7,4% més que l’any anterior, segons dades de l'Institut Nacional d’Estadística (INE). Una situació greu per a la salut mental que ha empitjorat la pandèmia.
En el món, cada any se suïciden més de 700.000 persones. El 77% dels suïcidis es produeixen als països d'ingressos baixos i mitjans, especialment entre aquelles persones que han viscut catàstrofes, actes violents o abusos, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2019.
Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, l’organisme internacional ha recordat que està "demostrat" que les taxes de suïcidi són especialment elevades entre els grups vulnerables i discriminats, com ara els refugiats i migrants, els pobles indígenes, les persones del col·lectiu LGTBIQ+ i els reclusos.
En aquesta línia, la Confederació de Salut Mental d’Espanya ha destacat que "patir abusos, assetjament, violència o discriminació de qualsevol naturalesa", així com "el consum de drogues, patir depressió o algun trastorn mental" poden ser factors de risc que porten a la conducta suïcida.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha alertat aquesta setmana que el 30% de telefonades que rep el 024, el telèfon gratuït d'atenció a la conducta suïcida, són de persones menors de 30 anys i, la majoria, són dones "amb l'únic objectiu de deixar de patir".
S’anuncien els codis de conducta risc per a previndre la conducta suïcida
El Ministeri de Sanitat ha anunciat, en aquest context, l'elaboració de codis de conducta de risc per a l’atenció de la conducta suïcida amb la finalitat de "disposar d’eines que permeten previndre aquestes conductes i evitar el patiment de les persones".
Aquesta iniciativa forma part del Pla d'Acció de Salut Mental, aprovat al maig en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, amb una dotació de 100 milions d'euros entre el 2022 i el 2024.
El pla compta amb sis línies d'actuació i 44 accions, una de les quals ha sigut la posada en marxa del 024. En els primers mesos de funcionament, hi han atés més de 43.000 persones, se n'han derivades més de 1.700 als serveis d'Emergències i s'han detectat més de 700 suïcidis en curs, segons fonts del Ministeri.
Nel González, president de la Confederació de Salut Mental, ha reclamat que aquesta estratègia es dote del pressupost adient per a "transformar les condicions de vida de les persones per a garantir la preservació del seu dret principal, que és la vida" i ha insistit en el fet que "una societat que aboca les persones a creure que no hi ha eixida és una societat fallida".
Puig posa l’accent en la necessitat de polítiques de salut mental
En la compareixença al Seminari d'Estiu d'Alcoi aquest dissabte, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha referit al Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi amb una especial menció a les conseqüències per la covid que pateixen entre 30 i 50.000 valencians i valencianes, i a la gent jove.
D'aquesta forma, el cap del Consell ha remarcat la necessitat de les polítiques en salut mental, i de construir una societat "emocionalment forta" que siga "capaç de superar les dificultats" perquè entre tots "puguem fer possible la prevenció del suïcidi".