Sánchez anuncia un pla d'acció de salut mental dotat amb 100 milions d'euros

La iniciativa dona resposta a una de les demandes històriques del col·lectiu sanitari: la formació dels i les professionals per al tractament de les malalties mentals

Pedro Sánchez anuncia un Pla de Salut Mental
Pedro Sánchez anuncia un Pla de Salut Mental / J. Hellín (Europa Press)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte un pla d'acció 2021-2024 de salut mental que estarà dotat amb 100 milions d'euros. L’anunci, que s’ha produït un dia abans de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, és, segons el president, “un full de ruta que pretén avançar amb passos ferms” cap a la millora de les polítiques públiques en aquesta matèria.

"La salut mental és una prioritat per a aquest govern”, ha assegurat Sánchez, que ha recordat que la darrera vegada que es va modificar l’estratègia vinculada al benestar psíquic de la societat espanyola va ser l’any 2009. 

El pla dona resposta a una de les demandes històriques del col·lectiu sanitari: la formació dels i les professionals per al tractament de la malaltia mental. A més, inclou una campanya per a visibilitzar els problemes vinculats a la salut mental i la creació d’un telèfon 24 hores d'atenció i suport davant la conducta suïcida.

No podem normalitzar que tantes persones necessiten pastilles per a poder dormir o per a alçar-se i viure Pedro Sánchez - President del govern espanyol

La iniciativa del govern espanyol posa el focus en els trastorns associats a la població més jove i contempla una estratègia per al tractament d'addiccions a les noves tecnologies, així com la incorporació de l'especialitat de psiquiatria infantil a la formació sanitària especialitzada. 

El president ha insistit en la "necessitat urgent" d'un sistema sòlid de prevenció, promoció i atenció de la malaltia mental: "Ningú està fora de perill, necessitem una societat que facilite, que alleuge les vides d'aquestes persones i dels que els envolten, amb un compromís sanitari i polític amb què puguem afrontar aquest gran repte que tenim per davant".

A més, ha advertit del perill de la normalització dels problemes de salut mental i de la importància de trencar el tabú i el silenci. "No podem normalitzar que tantes persones necessiten pastilles per a poder dormir o per a alçar-se i viure. No podem normalitzar que el treball produïsca ansietat ni que el sofriment es visca en soledat. Hem de donar resposta immediata als que tenen problemes de salut mental i obrir un gran debat social", ha manifestat.

L’impacte de la Covid-19 en la salut mental a la Comunitat Valenciana

A la Comunitat Valenciana, una de cada deu persones presenta algun tipus de problema de salut mental segons l'INE, amb l'ansietat crònica (6,5%) i la depressió (5%) com els trastorns més freqüents i el suïcidi com a primera causa de mort no natural. La pandèmia, però, ha agreujat i molt aquesta situació, ja de per si delicada. En aquest reportatge multimèdia d’À Punt NTC analitzem les dades, parlem amb dues dones que pateixen aquesta situació en primera persona i pregunten a les veus expertes com ha impactat el virus en la salut mental de la societat valenciana. 

També et pot interessar

stats