El camp valora la pluja com una "benedicció" per a un sector que patia mesos de sequera

L’aigua ha afavorit els cultius en general, però si continua caient podria clevillar-ne alguns i fer proliferar els fongs

Imatge d'un camp anegat després de les pluges dels últims dies
Imatge d'un camp negat després de les pluges dels últims dies / La Unió

Al camp no plou mai a gust de tots, però en aquesta ocasió hi ha un poc més de consens. Les dues grans organitzacions agràries valencianes han coincidit aquest dimecres a remarcar els beneficis generals de l'aigua d'aquesta setmana. La Unió afirma que les pluges caigudes aquests dies sobretot a la meitat sud de la Comunitat Valenciana han sigut una “autèntica benedicció” perquè eren molt esperades i també perquè “està plovent bé i amb bastant coneixement”, excepte en alguna zona puntual, segons ha assenyalat el seu secretari general, Carles Peris. Des d’Ava-Asaja també consideren que les pluges han sigut “molt beneficioses en línies generals per a l’agricultura i la ramaderia” després dels mesos de sequera.

Segons ambdues organitzacions els cultius més beneficiats per les precipitacions han sigut alguns de secà com vinyes, ametllers, olivar i garrofers, i els cultius de regadiu en general, on podran estalviar en regs en un any en què havien començat a regar tres mesos abans del que és habitual, segons destaca Ava-Asaja. Malgrat això, l'aigua no ha arribat a temps per als cereals com el blat, l'ordi i l'avena, que acusaven un estrés hídric molt elevat i ja estaven perdudes en un 90%. Tampoc han sigut suficients per als cirerers, que han vist minvada la producció per cinqué any consecutiu.

Així mateix, les pluges han beneficiat la ramaderia perquè permetran regenerar les pastures i evitar l’augment dels costos dels pinsos per a l’alimentació dels animals, i perquè han reomplit els aqüífers i les bases que els abasteixen d’aigua.

Ara bé, tant La Unió com Ava-Asaja alerten que el que fins ara ha estat beneficiós podria tornar-se en perjudicial si continua plovent durant més temps. Per un costat s’ha paralitzat la recol·lecció d’algunes campanyes en curs com la de la fruita d’estiu (bresquilla, nectarina, prunes o albercocs, entre altres) o les hortalisses de temporada com ara ceba, creïlla, carxofa o bròquil. En els cultius que estaven en el “moment òptim de maduració”, Ava-Asaja preveu minves de collita pel clevillat en la pell de les fruites, podridura i atacs de fongs. Així mateix, alerten que, si continua plovent durant molts dies seguits, els cítrics podrien experimentar “problemes de quallat”, tal com va ocórrer la primavera passada.

Des de La Unió, per la seua banda, afirmen que encara és prompte per a fer un recompte total dels danys, però indiquen que hi ha possibilitat d’arrossegament de terra i trencament d’infraestructures agràries en algunes zones molt localitzades on les precipitacions hagen sigut molt elevades. Quant a l’afectació dels cultius per problemes sanitaris, indiquen que caldrà esperar l’evolució de les pluges perquè “tampoc ha plogut massa dies seguits”.

També et pot interessar

stats