La pluja salva ‘in extremis’ la collita d’hortalisses i la d'atmela, però fan tard per al cereal de l’Alcoià

Asaja reclama ajudes per a les cireres, la producció de les quals “cau en picat” des de fa cinc campanyes

Un tractor fa tasques agrícoles entre les vinyes, un altre dels cultius beneficiats de les pluges
Un tractor fa labors agrícoles entre les vinyes, un altre dels cultius beneficiats de la pluja / Asaja

“Un respir” o “aigua de maig”. Així qualifiquen els llauradors la pluja caiguda a la meitat sud del nostre territori durant la jornada de dimarts. Les precipitacions han sigut especialment ben rebudes pels agricultors del Vinalopó o el Baix Segura que cultiven hortalisses, cítrics i ametles, a pesar que lamenten que els ruixats hagen arribat "massa tard" per a altres collites, com el cereal; així ho apunten representants de l'Associació Joves Agricultors (Asaja) d'Alacant.

Les collites de blat, ordi i avena "ja estaven perdudes en un 90% a l'Alcoià", una xifra "irrecuperable, malgrat la pluja d'aquests dies", atés que el primer trimestre de l'any ha sigut "un dels més secs a les comarques del centre i el sud de la província des que hi ha registre meteorològic homologat", ha afirmat el sindicat agrari en un comunicat.

Els tècnics d’aquesta associació també han manifestat la seua preocupació per l'oliva, que està en fase final del procés de floració. Temen que l'abundància d'aigua no deixe quallar les oliveres, un “fet que podrà valorar-se definitivament d'ací a uns dies”.

Així mateix, els representants d'Asaja apunten que, afortunadament, per ara no hi ha hagut episodis de granís i sostenen que la pedra sí que sol causar danys, com va passar el dia 13 en zones del camp d'Elx i Crevillent. Des d’aquest sindicat agrari recorden que el granís d’aquell episodi va ocasionar una minva del 15% de magrana mollar d'Elx, que està en plena floració.

D’altra banda, des d’Asaja adverteixen que el cultiu de la cirera cau en picat des de fa cinc anys, de fet, recorden que enguany no hi ha producció a la Muntanya d'Alacant.

"Als problemes de climatologia, els elevats costos de producció, la inadequada adaptació de la cobertura de l'assegurança de rendiments en aquest territori de minifundis que, malgrat tindre el mateix cost de l’assegurança i haver declarat durant cinc campanyes seguides sinistres per falta de collita, comporta reduccions que s'acosten al 50% de la producció assegurada, s'han unit l'augment de l'abandó agrari, l'incendi de la Vall d'Ebo i l'aparició d'una nova plaga, segons fonts del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida", ha assenyalat Asaja d'Alacant.

En l'altra subzona de producció d'aquest cultiu, Villena, "les pluges d'aquests últims dies han posat les coses més difícils, perquè han badat les cireres de l'arbre i no es poden collir per les intenses pluges", segons l'associació. Des del seu punt de vista, aquesta circumstància "no fa més que agreujar una situació insostenible per a la cirera alacantina".

Per això, els representants d'Asaja d'Alacant sol·liciten de manera urgent una línia d'ajudes directes per als productors de cirera perquè puguen "afavorir la sostenibilitat de la producció i la immediata recuperació econòmica d'aquest cultiu".

També et pot interessar

stats