Llauradors de l'Albufera denuncien que els flamencs han perjudicat greument els arrossars

El sector es reuneix dilluns amb la Conselleria d’Agricultura i demana compensacions per a fer front a les pèrdues

Milers de flamencs nidifiquen a l'Albufera / À Punt NTC

El que fins fa poc era una imatge associada a la bellesa de la natura, s’està convertint en tot un malson. La presència massiva de flamencs a l'Albufera amenaça la collita de l'arròs

En un moment clau, amb l'arròs acabat de sembrar, les aus es dediquen a remoure l'aigua per a trobar menjar i impedeixen créixer a la planta. "El flamenc el que fa és filtrar la terra per a traure'n els nutrients i tots els microorganismes", explica Enric Bellido, responsable del sector de l’arròs a la Unió Llauradora. "Amb això, el que fa és menejar-ho tot de tal manera que l'arròs desapareix", afegeix.

Els flamencs deixen els arrossars per on passen plens de clots on no pot créixer l'arròs. "Hi ha parcel·les que estan ressembrant-se íntegrament perquè no han deixat res", expressa Rafa Biel, productor d’arròs de l’Albufera de València.

Encara és massa prompte per a poder quantificar com afectarà la collita d'arròs d'enguany, però el sector espera pèrdues abundants que no cobreixen les assegurances. "Personalment, jo ho he patit en dues parcel·les, però enguany és una exageració", expressa Biel.

Per això, la Unió Llauradora ha demanat a la Conselleria d'Agricultura rebre compensacions. Bellido aposta per recuperar "una antiga figura que hi havia fins a principis dels anys 2000, que és la compensació de danys per vifauna".

El sector de l'arròs espera que, en la reunió que mantindran dilluns amb representants de la Conselleria d'Agricultura, s'estudien possibles solucions per al problema.

També et pot interessar

stats