La Unió demana noves ajudes per als arrossers pels danys que produeixen els flamencs

Entenen que l’estampa és molt bonica, però consideren que cal socialitzar les pèrdues que aquests animals provoquen

Danys provocats per l'avifauna en els arrossars de l'Albufera
Danys provocats per l'avifauna als arrossars de l'Albufera / La Unió de Llauradors

La Unió Llauradora i Ramadera ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que establisca de nou una línia d'ajudes per a compensar els arrossers davant les pèrdues econòmiques que pateixen pels efectes de la presència massiva de flamencs al parc natural de l’Albufera. En un comunicat, l'organització ha indicat que des de fa uns anys han desaparegut aquestes ajudes i que els danys no estan coberts per l'assegurança agrària en l'actual estadi fenològic, per la qual cosa davant la impossibilitat d'actuar contra els ocells caldria compensar els arrossers.

Segons detallen, els camps d'arròs estan sembrats o plantats de fa poc i ja s'observa una elevada incidència de danys produïts per l'avifauna. L'arròs està servint d'aliment a les aus, mentre que la nombrosa població de flamencs que hi ha al parc natural de l'Albufera, per a menjar-se els insectes o les algues, trepitgen i filtren la terra impedint el naixement i el desenvolupament de la planta. El resultat obliga a ressembrar o replantar els camps d'arròs afectats, cosa que suposa un sobrecost i no garanteix que no torne a passar el mateix. 

Des de la Unió expliquen que l'actual assegurança del cultiu de l'arròs no ofereix una resposta adequada per a cobrir aquests danys perquè estableix una alta franquícia del 20%, i deixa fora els danys patits des de la sembra fins que la planta té tres fulles. Precisament la fase en què es concentren els atacs de l'avifauna, sobretot dels flamencs.

Aquesta situació s’agreuja perquè hi ha colònies de flamencs que han nidificat a l'Albufera. De fet, en aquests moments l'aiguamoll podria albergar la colònia més gran d'aus de la seua història amb més de 121.000 exemplars, entre ells flamencs de Doñana, perquè enguany hi ha més aigua per al cultiu de l’arròs que els últims anys. 

Enric Bellido, responsable del sector de l'arròs de la Unió indica que l'estampa dels flamencs és preciosa i dona al paisatge un valor extraordinari, però cal socialitzar les pèrdues i tornar a establir una compensació de les pèrdues que tenen perquè no pot ser que sempre paguen els mateixos. “No estem en contra de la presència d'ocells, però els danys no podem sempre assumir-los nosaltres els arrossers”.

També et pot interessar

stats