La presència de flamencs a l’Albufera genera pèrdues econòmiques als arrossers

Per a AVA-Asaja, la solució implica renegociar les condicions amb les assegurances agràries, que són molt restrictives i no permeten indemnitzacions pels danys provocats per les aus

Flamencs a l'Albufera fan malbé camps d'arròs / À Punt NTC

Els agricultors de Sollana han denunciat a À Punt que pocs dies després de la sembra de l'arròs, nombroses bandades formades per vora 400 flamencs han xafat i arrancat les plantes, deixant els cultius completament destrossats. Com ha explicat José Felip, delegat d’Ava Sollana, “els flamencs no mengen l’arròs, però el xafen i això té com a resultat que es perdrà qualitat del gra d’arròs”.

Una de les solucions, segons els agricultors, implica renegociar les actuals condicions de les assegurances agràries, "que són molt restrictives i no permeten indemnitzacions pels danys provocats per les aus", diuen. 

El perquè de la presència de flamencs

Aquestes aus es deixen vore a l’Albufera a finals de l’hivern i començament de la primavera i, de tant en tant, també a la tardor. L’increment de la població reproductora dels flamencs al Mediterrani occidental i una menor migració dels exemplars més joves cap al territori africà ha fet que augmente la presència d’aquestes aus al Parc Natural de l’Albufera.

Trobar aliment per a les aus no és fàcil i això fa que es desplacen des dels tancats, amb aigües més salines, fins als camps de arròs. AVA-Asaja estima que “les pèrdues ocasionades en campanyes anteriors per altres aus de l'Albufera arriben als 400.000 euros” i que l'entrada en escena dels flamencs i les destrosses provocades farà augmentar aquesta xifra. 

El delegat de Seo Birdlife a la Comunitat Valenciana, Mario Giménez, entén el problema dels llauradors i explica que encara que l’Albufera és un parc natural on s'ha de cuidar la biodiversitat de la fauna, “també s'ha de considerar que molta gent viu de l’arròs. Per a equilibrar les dues situacions el que se sol fer és avaluar els danys causats i establir unes mesures econòmiques compensatòries, per a evitar més danys als llauradors”.

També et pot interessar

stats