AVA-Asaja: "Els flamencs fa dos mesos que destrossen camps sencers d'arròs a l'Albufera"

Els agricultors defenen la protecció de les aus però lamenten haver de pagar les destrosses als arrossars

Flamencs a l'albufera de València
Flamencs a l'Albufera de València

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha alertat que la presència de flamencs està provocant des de fa dos mesos "destrosses en camps sencers d'arròs" a l'Albufera.

"Des que vaig sembrar l'arròs en els meus camps hi ha bandades de flamencs que contínuament xafen i destrossen les plantes. Tinc parcel·les amb danys des del 30% fins fins i tot tota la producció d'arròs perduda a causa d'aquests animals i m'he cansat de replantar perquè sé que tornaran", exposa José Felip, delegat de l'associació a Sollana i un dels arrossers afectats per aquesta espècie de fauna silvestre al parc natural de l'Albufera.

Felip lamenta que en aquests dos mesos de campanya només ha rebut la visita de tècnics d'Agroseguro, que van prendre nota però no han confirmat fins la sega si els danys estaran coberts per l'assegurança.

"Fins ara tot han sigut pegues i no m'han pagat mai cap indemnització per aquest tipus de risc. Quant a la gent del parc natural o de les administracions amb competències en aquest paratge protegit, ningú s'ha preocupat pel problema", lamenta.

AVA-Asaja denuncia, en un comunicat, que els flamencs s'han unit recentment a altres poblacions de fauna salvatge, sobretot espècies d'ànecs, que causen greus perjudicis en els arrossars de l'Albufera.

En els últims anys els flamencs s'han dispersat des del llac i els tancats situats a les zones baixes fins a les zones productores d'arròs pròximes a les poblacions. Segons estimacions de l'organització agrària, les pèrdues econòmiques provocades per l'avifauna en el cultiu de l'arròs de l'Albufera han arribat als 400.000 euros en campanyes anteriors.

El president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, explica sobre aquest tema que "tota la societat, començant pels mateixos agricultors, defenem la preservació dels flamencs i la resta de la fauna i flora en aquesta joia mediambiental que és l'Albufera, situada, a més, a les portes de València". "El que posem en dubte, no obstant això, és que siguen els arrossers afectats els que paguen de la seua butxaca la cura d'aquestes espècies de què gaudim tots. Per què l'agricultor ha de fer-se càrrec econòmicament d'aquesta responsabilitat social? Per què ha de perdre la seua collita sense que se li compense per això?", planteja.

Revisió de l'assegurança agrària

En aquest sentit, AVA-Asaja exigeix "una profunda revisió de l'assegurança agrària a fi que la cobertura incloga tots els sinistres causats per la fauna salvatge, ja que en la majoria dels casos les limitacions establides no permeten accedir a cap classe d'indemnització econòmica per l'estat fenològic de la planta i la superfície afectada".

Així mateix, reclama a les administracions responsables del manteniment del parc natural de l'Albufera compensacions per als agricultors afectats en funció dels danys patits.

També et pot interessar

stats