Ontinyent viu el dia més plujós de maig de l'últim segle: més de 140 litres

Poblacions del Baix Segura i el Baix Vinalopó, en avís taronja, han suspés les classes, però fins ara reben precipitacions assumibles

Imatges de les inundacions causades per la pluja / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de maig 2023 - 09:03 Actualitzat: 24 de maig 2023 - 08:28

La pluja ha descarregat amb força a la Vall d'Albaida durant la matinada i les primeres hores de dimarts. La comarca ha vist com en només unes hores —minuts en alguns casos— les precipitacions han alterat el paisatge i han convertit llits i carrers en corrents d'una aigua que la terra i el clavegueram eren incapaços d'engolir-se-la.

Nombroses poblacions han superat àmpliament el centenar de litres, però en el cas d'Ontinyent han caigut xifres de rècord. La capital de la Vall d'Albaida superava els 140 litres en un dia, segons les dades d'Aemet. Es tracta d'una xifra històrica, que mai havia caigut abans en un mateix dia de maig en l'últim segle, com ha advertit l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

L'aigua ha caigut de manera torrencial a la Vall d'Albaida. De fet, Ontinyent, que ha suspés les classes a primera hora del matí per les previsions que apuntaven una jornada complicada, anotava a migdia 220 litres en alguns punts del terme municipal. Els efectes dels temporal s'apreciaven en el nivell del Clariano, que ha crescut ràpidament, i en l'aigua que corria per alguns carrers de la ciutat.

Fins ara, el màxim de maig estava en 107 litres

La màxima precipitació que s'havia acumulat a Ontinyent en un dia de maig, 84 litres, es va registrar el 3 de maig del 1992. Una xifra semblant a la de hui tampoc no es trobava si ampliem l'anàlisi a tota la primavera o l'estiu. En aquest cas, el màxim era de 107,2 litres, això va ser el 22 de març del 1973, segons apunten des de l'Aemet.

Les previsions apuntaven que aquest dimarts seria humit, especialment a la meitat sud del territori, on s'esperaven fins a 40 litres en una hora, i per això s'havia declarat l'avís taronja, però en el cas de la Vall d'Albaida, s'han superat les previsions. A més d'Ontinyent, en poblacions pròximes també han rebut més aigua de la prevista. Agullent anotava més 180 litres, Beniatjar superava els 150, mentre que els pluviòmetres de Fontanars i Salem recollien més de 130 litres. Tot i que aquests són els registres més significatius, nombrosos municipis de la comarca han registrat més d'un centenar de litres.

A les comarques del sud s'havien extremat les precaucions per les previsions que la DANA deixara precipitacions molt importants en zones com el Baix Segura o el Vinalopó. De fet, més d'una vintena de municipis han suspés les classes per a la jornada de dimarts. No obstant això, i malgrat alguns incidents, la pluja de primera hora del matí ha sigut menys rellevant que la registrada en altres zones, com la Vall d'Albaida.

A Torrevella han caigut vora 40 litres per metre quadrat, segons les dades d'Avamet, mentre que a Formentera del Segura, Oriola o Guardamar del Segura, les precipitacions han deixat una trentena de litres.

L'aeroport d'Alacant anota el segon rècord històric

Més al nord, al Baix Vinalopó, també agraeixen la pluja caiguda. Les quantitats que han acumulat diversos observatoris d'Avamet a Elx oscil·len entre els 35 i els 60 litres. A l'aeroport d'Alacant, fa just dos anys, el 23 de maig del 2021, es va superar el rècord de màxima precipitació acumulada al maig: 61,6 litres, com recorden des d'Aemet. Dos anys després, s'ha registrat el segon valor més alt de precipitació acumulada en 24 hores aquest mes, amb 55,7 litres.

Prop de l'aeròdrom, a Crevillent han caigut vora 40 litres, i Asp n'anota ja més de 60. A Monòver, Novelda o el Fondó dels Frares registraven vora 40 litres.

Alacant suspén les classes i tanca espais públics

A l'Alacantí molts municipis han superat els 50 litres per metre quadrat. Xixona és el municipi que més precipitacions suma, amb 67 litres per metre quadrat. No obstant això, les universitats amb seu a Elx i Alacant han suspés la jornada lectiva per a aquest dimarts i l'Ajuntament d'Alacant ha decretat el tancament dels centres socials i de majors, les instal·lacions esportives municipals, parcs i jardins, així com els dos castells de Santa Bàrbera i Sant Ferran. També ha recomanat evitar l'ús de vehicles i el trànsit de persones "durant tota la vesprada" i "especialment" a partir de les 17 hores, segons assenyalen fonts municipals.

Riuades de color cendra

D'altra banda, en la Marina Alta també està deixant-se notar l'empremta de la pluja. A la Vall de Gallinera se superen els 140 litres, mentre que a la Vall d'Ebo les precipitacions estan per damunt dels 140 litres. En alguns punts, les precipitacions han pintat de color cendra l'aigua dels barrancs com s'apreciava en el Gorg del Salt del barranc de l'Encantada, al terme de Planes (Comtat).

La raó cal buscar-la en l'incendi de l'estiu, que va cremar 11.000 hectàrees, i les cendres que ara ha arrossegat la pluja, com advertien des del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant.

També et pot interessar

stats