La pluja deixa un reguer d'incidents: cotxes atrapats, cases que s'han afonat i operacions postposades

Els bombers rescaten un conductor atrapat per l'aigua a Alcosser i ajuden a buidar soterranis i plantes baixes

Vehicle atrapat per l'aigua a Benimarfull
Vehicle atrapat per l'aigua a Alcosser / Bombers Diputació d'Alacant
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de maig 2023 - 11:55 Actualitzat: 23 de maig 2023 - 15:06

Els serveis de rescat han tingut, aquest dimarts, una jornada intensa a causa de les pluges, que han deixat un reguer d'incidents en la via pública. Sols en les comarques del sud, els efectius del Consorci de Bombers d'Alacant han fet 14 intervencions, la majoria per a extraure aigua dels soterranis i les plantes baixes, sanejar façanes i rescatar conductors atrapats. Un d'ells, un home que ha quedat quedar atrapat dins el seu vehicle en un corrent d'aigua a la carretera entre Alcosser de Planes i Benimarfull (Comtat), prop de l'aeròdrom, segons han informat d'aquest organisme.

Aquest era un dels nombrosos incidents que han atés els equips de rescat. La pluja intensa, fins i tot ha causat incidents a l’interior d’alguns edificis públics, com l’Hospital de la Vila-Joiosa, on la ruptura d’una canonada ha fet que s'inundara un corredor d’accés als quiròfans de la segona planta.

A Ontinyent els bombers també han hagut de rescatar vehicles atrapats en zones negades, mentre que a Énguera s’ha afonat una vivenda abandonada que, tot i no causar danys personals, sí que ha obligat a desallotjar la vivenda adjacent, almenys fins que els tècnics avaluen si presenta danys estructurals, com apunten des del Consorci de Bombers de València.

En el cas del conductor rescatat prop d'Alcosser, els bombers van rebre l'avís d'aquest contratemps poc abans de les 8:00 hores i van ser mobilitzats efectius del parc de Cocentaina, amb membres de l'equip de rescat, que van acudir al lloc per terra. En arribar al punt on estava l'home, el vehicle es trobava "envoltat per un fort corrent d'aigua", per això van haver d'extraure'l per la finestreta formant una cadena humana, segons han relatat les mateixes fonts.

Elx, amb huit actuacions, ha sigut una de les poblacions que més incidents presentava, encara que a Finestrat, Benidorm, Sant Joan d'Alacant, Mutxamel, Sant Vicent del Raspeig i Torrevella, també hi han hagut incidents.

Un dels túnels que ha quedat negat per l'aigua caiguda al llarg del matí
Un dels túnels que ha quedat negat per l'aigua caiguda al llarg del matí / Consorci de Bombers d'Alacant

En una de les actuacions han hagut de retirar tres vehicles de davall d'un pont que creua les vies del tren a Sant Vicent del Raspeig. En la N-325, a dos quilòmetres d'Asp, també han hagut de retirar un parell de cotxes que han quedat creuats en aquesta via a causa de la pluja.

Operacions posposades en l'hospital de la Vila-Joiosa

A l’Hospital Comarcal de la Vila-Joiosa l’accés als quiròfans ha estat tallat unes hores, després que una canonada trencada provocara una intensa cascada a la segona planta de l’hospital, com ha confirmat la gerent de l'hospital, Rosa Louise Cereceda, que ha afegit que, a més, s'han fet goteres en algunes parts de l’edifici.

La gerent de l'hospital ha assegurat que el trencament de la canonada, que serà reparada al llarg del dia, malgrat causar una incidència aparatosa, no ha afectat la normal activitat de l'hospital. “Els malalts ja estaven als quiròfans quan s'ha produït i també és veritat que hi ha alguns pacients que no s'estan presentant”, ha assenyalat.

Així i tot, el centre ha decidit posposar les cirurgies previstes per a aquesta vesprada en tractar-se d'intervencions menors i “davant el dubte de com evolucionarà el dia i la incertesa que continue plovent molt més i ens torne a causar problemes”.

Vora 800 efectius per a atendre incidències

El seguit d’incidents derivats de la pluja s’estenia fins a Oliva, on els bombers també han intervingut en una façana deteriorada per les precipitacions. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat que hi ha desplegades vora 800 persones en tota la Comunitat Valenciana, entre els recursos municipals i els consorcis de bombers, per a atendre els problemes. També s’ha reforçat el servei d’Emergències del 112 per a donar resposta “immediata” a les incidències que puguen sorgir.

Així ho ha exposat la titular de Justícia després de reunir-se amb els responsables municipals de 43 poblacions del Vinalopó, el Baix Segura i la Vall d’Albaida, les zones que estan acumulant majors precipitacions. La Generalitat manté activat el pla especial d’inundacions de la Comunitat Valenciana i Bravo tornarà a reunir-se amb els responsables dels pobles amb més precipitacions per si cal adoptar noves mesures. 

També et pot interessar

stats