Tanca la cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant per una campanya desastrosa

Segons asseguren, la campanya presenta grans pèrdues econòmiques per cinqué any consecutiu i posa en perill la supervivència de diverses localitats

Camps de cirerers a la Vall de Gallinera / Ajuntament de la Vall de Gallinera

L’emblemàtic paisatge dels cirerers de la Marina Alta podria tindre els dies comptats. Enguany, de forma excepcional i després de més de quaranta anys en funcionament, la cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant, situada a la Vall de Gallinera (Marina Alta), tancarà les portes davant d’una campanya desastrosa amb una producció “nul·la”. 

Per cinqué any consecutiu, la cirera ha estat afectada per la climatologia i això ha provocat un notable descens de la producció. L’any 2018, temporada de producció estàndard, es colliren un total de 700.000 kg, xifres que han anat minvant des d’aleshores i que el 2022 van assolir només 4.000 kg. Enguany, s’espera una collita encara menys abundant.

Segons la cooperativa, la producció mitjana anual d’aquesta cirera, emparada pel Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Cireres de la Muntanya d'Alacant, oscil·lava en “anys normals” de producció entre els 500.000 kg i els 800.000 kg. 

El cultiu de cireres és un dels més implantats i tradicionals en aquestes comarques, cultivat en moltes ocasions en explotacions familiars en municipis marcats en els últims anys per l’accentuació del despoblament.

A aquestes problemàtiques, arrossegades des de fa anys, cal sumar els efectes de l’incendi forestal que es va iniciar a la Vall d’Ebo l'estiu passat, i que va arrasar gran part dels cultius i va agreujar així la producció de cirera. 

Davant d’aquesta situació, els municipis afectats reclamen a les diferents administracions ajudes adaptades a les persones productores “que afavorisquen la sostenibilitat de la producció i la recuperació econòmica”, l’adaptació de les assegurances a les particularitats del territori o una investigació tècnica destinada a adaptar les noves varietats al canvi climàtic i al control de plagues.

També et pot interessar

stats