La pluja permet reobrir les escoles, però causa problemes en carreteres de quatre comarques

Les precipitacions recarreguen els aqüífers i resulten beneficioses per al camp

Continua plovent en alguns punts del territori, però amb una intensitat menor que la d'aquest dimarts
Continua plovent en alguns punts del territori, però amb una intensitat menor que la d'aquest dimarts / Manuel Bruque (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de maig 2023 - 09:58 Actualitzat: 24 de maig 2023 - 10:11

Les tempestes i els ruixats continuaran aquest dimecres i sembla que també els pròxims dies. La pluja, per ara, és ben rebuda, fins i tot en aquells municipis, com Ontinyent, on dimarts, en unes hores, recollien quantitats inèdites al maig. Els centres escolars tancats en aquesta comarca, així com els del Baix Segura, l’Alacantí o el Baix Vinalopó, tornen a obrir. L'endemà de les grans tempestes, cinc carreteres del Vinalopó, la costera i la Vall d’Albaida estan tallades o presenten problemes per a circular, segons l’últim informe de la Conselleria d’Obres Públiques.

La carretera del Portitxol i l'N-325, a Elx, presenten problemes per a circular; la CV-598, entre Montesa i Canals està tancada al trànsit. A més, la carretera de la Rambla a Fontanars, la que va al Pou Clar i la CV-665, el conegut com a camí de l’Ombria, al terme d’Ontinyent, presenten problemes per a circular a causa de l’aigua acumulada. En la Ribera Alta, dues carreteres del terme d'Alzira també presenten problemes per a circular per les solsides.

Més enllà de les complicacions en el quefer diari que va provocar la pluja intensa i alguns rescats de conductors atrapats, les precipitacions han sigut beneficioses, sobretot per al camp. Als llauradors els estalviarà un reg i veuen com s’allunyen, almenys a curt termini, les restriccions que semblava portar la sequera.

Ontinyent passa de 200 litres en una única jornada

A Ontinyent, després de la tempesta, arriba aquest dimecres la calma. A la ciutat continua plovent, però amb moltíssima menys intensitat que dimarts, quan l’estació que té Avamet en l'Ombria dels Frares registrava, en una mateixa jornada, 243 litres per metre quadrat.

Va ploure tant, que el riu Clariano va passar, en només cinc hores, de 0,3 metres cúbics per segon a 69, segons dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Ara, tot i seguir crescut, s’ha reduït.

La situació del Clariano va obligar a desembassar aigua del pantà de Bellús, on anava a parar tota aquesta aigua, per a laminar possibles avingudes del riu Albaida. Tot i aquesta solta d’aigües, aquest pantà enclavat a la Vall d’Albaida va acumular dos hectòmetres cúbics.

Ja en terrenys de la Ribera Alta, el pantà Tous va tancar també les comportes per a acumular la precipitació registrada aigües amunt, a la Canal de Navarrés i la Vall d'Aiora.

Precipitacions acumulades al llarg de dimarts, que van caure especialment sobre la meitat sud del territori
Precipitacions acumulades al llarg de dimarts, que van caure especialment sobre la meitat sud del territori / À Punt Oratge

Les precipitacions també han deixat acumulats significatius al Comtat. Agres i Muro d'Alcoi anoten més de 180 litres per metre quadrat i Beniarrés 177, d'acord amb les dades d'Avamet, unes quantitats que permetran recarregar els aqüífers i, per exemple el pantà de Beniarrés, ha recuperat un hectòmetre cúbic.  

D’altra banda, a l’Alacantí, el Baix Segura o les valls del Vinalopó, la pluja queia en quantitats assimilables pels sistemes de drenatge i únicament van provocar algunes incidències sense gravetat.

En les comarques centrals també s’ha fet notar la Dana. A la Costera, municipis com Vallada han recollit més de 120 litres per metre quadrat i a la Canal de Navarrés, Énguera en registrava entre 80 i 100 litres, d'acord amb el balanç d'Avamet.

El polígon d'Almussafes, inundat

A l’Horta Sud i els pobles més pròxims de la Ribera Baixa, aquest dimarts va ploure, en certs moments, en una intensitat poc recordada. De fet, el polígon d’Almussafes va registrar xicotetes inundacions i a Torrent i Benetússer es van negar algunes redones i baixos.

A la Safor, alguns municipis com Barx o Tavernes de la Valldigna van acumular una seixantena de litres. Allà les complicacions van estar a la mar, on el fort onatge va obligar a deixar amarrada la flota. 

També et pot interessar

stats