La DANA, un “miracle” que estalvia regs en l'agricultura de les comarques del sud

Es tracta de la primavera més seca de la sèrie històrica, segons els experts

Barri de Cantereria, a Ontinyent
Barri de Cantereria, a Ontinyent / Ajuntament d'Ontinyent

Les precipitacions recollides durant l'actual DANA, entre els 40 i els 60 litres per metre quadrat de mitjana, han caigut aquest dimarts de manera regular i contínua i permetran estalviar dos regs a les explotacions agrícoles del sud de la Comunitat Valenciana. Així ho ha assegurat el responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, que les ha descrit com “miraculoses” en un episodi “sense força i sense fer mal” a tota la província d'Alacant.

Els valors més alts s’han registrat a les comarques de l'Alcoià, el Comtat i la Marina Alta, amb acumulacions d’entre 100 i 150 litres per metre quadrat. Amb les precipitacions de les pròximes hores, es podria arribar als 200. La gota freda de primavera mou menys quantitat d'aigua i d'energia que les de setembre i octubre perquè la mar Mediterrània està menys calenta, segons l’expert, la qual cosa explica que en aquesta ocasió no s'hagen generat inundacions importants, sinó que únicament hi haja hagut crescuda de barrancs i rambles sense danys d'importància.

A més, Olcina ha assenyalat que aquest tipus de tempesta descarrega en els primers 100 o 150 quilòmetres des de la línia de costa, sense penetrar més enllà en la península Ibèrica. Davant d'aquesta situació, l'expert ha afirmat que tot condueix a “un nou model de proveïment, planificació i gestió de l'aigua” basat en l'aprofitament d'aquestes aigües pluvials, així com en la depuració, reutilització i la dessalinització. “Amb això, la nostra agricultura pot funcionar perfectament”, ha recalcat Olcina, qui ha subratllat que cal “dependre menys de la capçalera del Tajo i més del que cau al Mediterrani, en la reutilització i la dessalinització”.

La primavera més seca de la sèrie històrica

L'aigua hi arriba en un context de sequera. Rubén del Campo, portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), ha advertit que des de l'1 de març fins al 21 de maig han caigut a Espanya 48 litres per metre quadrat. Es tracta de la primavera més seca de la sèrie històrica, que arranca el 1961. La xifra queda molt lluny de la registrada en la primavera del 1995, en la qual van caure 86 litres per metre quadrat.

En el conjunt d'Espanya, des de l'1 d'octubre de 2022 fins al 21 de maig s’han acumulat 360 litres per metre quadrat, quan el normal són 504 litres; és a dir, un 28% per davall del normal. “Hauria de ploure més del doble del normal entre el que queda de maig i setembre per a acabar l'any hidrològic en el seu valor normal, cosa molt poc probable, perquè no ha succeït mai”, afirma Rubén del Campo.

De moment, a més, la reserva d'aigua en els embassaments de la conca del Segura ha augmentat en dos hectòmetres cúbics en l'última setmana, fins a quedar amb 382, el 33,5% de la seua capacitat. “Les pluges d'aquests dies ajudaran a frenar l'avanç de la sequera”, segons el meteoròleg.

Puig: “La situació està controlada, és una pluja bona”

La Comunitat Valenciana manté actiu el Pla Especial d’Inundacions en nivell taronja a l'interior i litoral sud de la província de València i en tota la d'Alacant, amb risc de pluges nivell groc al litoral nord de València fins a aquest dimecres, segons ha informat l'112 GVA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha remarcat que la de hui “és una pluja bona”, després d’una reunió tècnica sobre l’evolució de la tempesta. “El camí de la normalització està avançant”, perquè “de moment, no hi ha grans incidències, si bé hi ha hagut pluges importants que han superat els 150 litres en algunes comarques, com la Vall d’Albaida o el Comtat”, ha valorat Puig. El cap del Consell ha explicat que hi ha 800 efectius activats en preavís per a atendre qualsevol urgència i ha assegurat que “aquesta DANA té unes condicions més favorables gràcies a la temperatura de la mar”.

Segons l’Aemet, encara que durant aquesta vesprada no hi ha tempesta i les pluges són en general febles i disperses per València i Alacant, la situació meteorològica no ha acabat i encara queden per davant dotze o quinze hores amb entorns favorables perquè es produïsquen precipitacions fortes i localment persistents.

Les precipitacions seran persistents fins a la matinada i no es descarten possibles avisos nivell roig per acumulació, més previsiblement, a les comarques de la Vall d'Albaida i el Comtat.

També et pot interessar

stats